deşertul-pictat-the-painted-desert

Deşertul Pictat (The Painted Desert)

La nord-est de oraşul minier Coober Pedy, de unde se extrage opal, în partea nordică a Australiei de Sud, se află unul dintre cele mai interesante peisaje pe care le poţi vedea vreodată.

Odinioară fund al unei mări străvechi, acest teren a fost erodat în milioane de ani, iar solurile diferite, pietrişul şi stâncile care alcătuiesc mesele şi munţii de aici desenează un peisaj plin de culoare, cu nuanţe care se schimbă de la un minut la altul, după cum se schimbă lumina.

Merită să vezi în special schimbările care au loc la răsărit şi la apus.

În Moon Plains, la sud de partea principală a deşertului, s-au găsit fosile de ihtiozauri (contemporanii marini ai dinozaurilor) şi de diverse alte forme de viaţă marină. Sunt zone cu păduri pietrificate şi există dovezi că odinioară climatul de aici era mult diferit – sunt mari bolovani lăsaţi în urmă de gheţari.

În nord, drumul trece prin câmpuri întregi acoperite cu un strat fragil de ghips.

Deşi este îndepărtată şi singuratică, regiunea este superbă, în culori contrastante – nuanţe de roşu -ruginiu, galben-ocru, brun-închis, alb şi negru. Este atât de fotogenică, încât imaginea ei s-a folosit în nenumărate filme, de exemplu Mad Max sau Priscilla, Queen of the Desert.

Pe măsură ce înaintezi, pe jos sau cu maşina, în această zonă, vei vedea că fiecare faţetă de mesă, munte sau deal îţi oferă un alt loc încântător de explorat şi de fotografiat.

CE ESTE

Un deşert care pare să-şi schimbe permanent culoarea în timpul zilei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un 4×4 de la Coober Pedy sau Oodnadatta.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Oodnadatta, la 50 km.

NU RATA

O plimbare cu avionul peste deşert.

TREBUIE SĂ ŞTII

Anumite zone din deşert sunt atât de fragile încât accesul este interzis.