craterul-de-impact-meteoritic-wolf-creek

Craterul de impact meteoritic Wolf Creek

Văzut prima oară din aer în 1947, craterul de impact Wolf Creek, aflat în vestul Australiei, s-a format cu circa 300 000 de ani in urmă, când un meteorit cu masa de circa 50 000 kg s-a prăbuşit in deşert cu o viteză estimată la 15 km/sec.

Craterul rezultat are un diametru de 880 m şi iniţial a avut o adâncime de circa 120 m, cu o buză ascuţită care se ridică la 25 m deasupra deşertului. În milenii, vântul a adus nisip pe fundul craterului, reducându-i adâncimea la aproape jumătate. Dovezile căldurii dezvoltate Ia impact se găsesc în urmele de cuarţ şi în pietrele rotunde şi ruginii care sunt semănate prin tot deşertul. Chiar fragmente din meteorit au fost găsite la mulţi kilometri distanţă.

Pe măsură ce te apropii, buza craterului începe parcă să se ridice – mai întâi se zăreşte ca o ridicătură mică la orizont, apoi lată şi joasă ca un zid. Numai când te caţeri pe ea şi te uiţi în crater îţi este clar ce este.

Poţi să te plimbi pe buza craterului, şi există şi o cărare care duce spre fundul lui, unde vei găsi un număr surprinzător de plante, pentru că roca poroasă de aici reţine apa mai mult timp decât nisipul din deşertul de deasupra, iar pereţii craterului asigură umbra care lipseşte în zonă.

CE ESTE

Un crater meteoritic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un 4×4 pe şoseaua Tanami, apoi pe teren accidentat.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Halls Creek, la 145 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Aborigenii djaru numesc craterul Kandimalal.