canalul-milford-sound

Canalul Milford Sound

Canalul Milford (Milford Sound) este cunoscut cel mai bine pentru fiordurile din izolata regiune aflată în sudul coastei Insulei de Sud, numită Fiordland, singura care poate fi străbătută în întregime cu maşina.

Spre deosebire cele mai multe zone de pe coasta Noii Zeelande, aceasta nu a fost botezată de căpitanul Cook, ci de John Grono, căpitanul unei baleniere care, în 1822, a numit-o după localitatea sa natală din Ţara Galilor.

Aici, cu 15 000-20 000 de ani în urmă, gheţarii au săpat canale şi lacuri, dar spre deosebire de nordul îndepărtat din Alpii Sudici, gheţarii au dispărut de mult şi au lăsat în urmă o pustietate cu munţi, lacuri şi cascade, tufăriş şi păduri temperate, pajişti alpine şi apele calme şi liniştite ale canalului.

Chiar şi drumul de la Te Anau până aici este splendid. Şi mai frumos însă este să o iei pe Milford Track, un traseu care durează patru zile, porneşte din capătul nordic al lacului Te Anau, traversează pasul Mackinnon şi se întâlneşte din nou cu şoseaua la poalele impresionantului vârf Mitre, înalt de 1 412 m. Pe drum, excursioniştii trec prin păduri ai căror copaci uriaşi adună apă pentru licheni, ferigi, muşchi şi plante agăţătoare – zona aceasta primeşte anual uimitoarea cantitate de 7,6 m de apă.

Una dintre activităţile cele mai populare de pe canal o reprezintă croazierele de observare, în timpul cărora poţi vedea foci, delfini şi poate pinguini, toamna.

CE ESTE

Un mare fiord glaciar în nord-vestul Fiorlandului din insula de Sud. CUM AJUNGI ACOLO Cu avionul, cu vaporul sau cu maşina de la Te Anau.

CÂND SĂ TE DUCI

De primăvara până toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Te Anau, la 119 km.

NU RATA

Cascadele Bowen şi Sutherland.

TREBUIE SĂ ŞTII

Acesta a fost ultimul refugiu pentru kakapo, papagalul-bufniţă, este posibil; dar improbabil, să mai existe câţiva în zone îndepărtate. Păsările găsite aici în anii 1980 au fost mutate pe insule mai sigure, departe de prădători precum pisica.