Pe coasta statului New South Wales, la sud de Sydney, se găseşte cea mai mare fântână arteziană marină din lume. Când un val se repede în gaura din faleză, aerul din partea de jos este comprimat într-o nişă interioară, apoi, când valul începe să se retragă, aerul comprimat se extinde, forţând apa să se ridice prin partea superioară a artezienei şi apoi în aer cu un vuiet puternic.
Primul european care a văzut o arteziană marină a fost un vânător de balene, George Bass, care a ancorat aici în 1797; aborigenii numesc arteziana Khanterintee, iar numele oraşului înseamnă „acolo unde marea face zgomot”. Gaura din stâncă are circa 7,5-9 in diametru. Există şi altă arteziană marină mai mică, la cam doi kilometri spre sud.
Apele învolburate si vânturile din această zonă de coastă au creat şi alte forme frumoase în faleze, cum ar fi Cathedral Rocks, Stack Island şi peştera Fry, iar ceva mai sus în vale este magnifica rezervaţie de pădure tropicală umedă Minnamurra, o mică rămăşiţă din flora originală a acestei regiuni, remarcabilă în special datorită ferigii-copac şi încântătoarei cascade Minnamurra.
CE SUNT
Două arteziene în stâncă.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina sau cu trenul de la Sydney.
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Kiama.
TREBUIE SĂ ŞTII
Arteziana mai mare se aude mai bine pe vreme rea, iar cea mică atunci când forţa valurilor e moderată.