arhipelagul-palau

Arhipelagul Palau

Arhipelagul Palau, în vestul Microneziei, este renumit pentru cele mai bune locuri de scufundare din lume, unde poţi vedea atât recife pline de peşti, cât şi spectaculoase peşteri subterane.

Peştera Chandelier este deosebit de interesantă şi se pătrunde în ea doar subacvatic. Peşterile din spate se află peste nivelul mării şi au speleoteme colorate de cristal. În lacul Jellyfish trăiesc două specii de meduze care urmăresc în apă lumina soarelui.

Canalul German este renumit pentru „staţia de curăţare”, unde rechinii şi diavolii de mare le dau voie peştilor-sanitar să-i cureţe de paraziţi şi de alte resturi care pot fi mâncate de aceştia, chiar şi din gura marilor peşti. Aici vei găsi şi un recif frumos, precum şi un mare număr de peşti mărunţi.

Printre locurile de scufundare mai avansate se află şi Blue Holes, un sistem vast de peşteri interconectate, luminate difuz de soarele care se strecoară prin crăpăturile stâncilor. În apropiere, Blue Corner se lasă de obicei pentru final – e un răsfăţ pentru scufundători.

E un recif triunghiular, cu abisuri abrupte între laturi. Curenţi puternici aduc aici cantităţi mari de plancton, asigurând astfel baza unui lanţ trofic care culminează cu baracude şi rechini albi şi negri de recif. Calitatea peştilor de aici este egalată numai de dramatismul locului.

Alte locuri cunoscute de scufundare în aceste insule sunt Turtle Cove, Tomstones, Soft Coral Arch, Ulog Channel Short Drop Off, Siaes Tunnel, Peleliu Wall, Ngerchong Inside şi Ngerchong Outside. Fiecare oferă alte specii şi alte provocări.

CE ESTE

Un grup de insule la nord de Noua Guinee.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Manila, Guam sau Taipei.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

NU RATA

Blue Corner.

TREBUIE SĂ ŞTII

Curenţii sunt foarte puternici în anumite locuri şi trebuie să fii prudent.