arhipelagul-buccaneer

Arhipelagul Buccaneer

Aflate chiar în largul coastei de nord-vest a Australiei de Vest, cele 1 000 de insule ale arhipelagului Buccaneer au făcut parte odinioară din continent, dar au fost izolate de acesta din cauza creşterii nivelului mării după ultima eră glaciară.

Vegetaţia de pe insule e săracă – sunt doar câteva petice de pădure şi nişte mangrove protectoare. Aflându-se în apele albastre ale Oceanului Indian, sunt renumite pentru frumoasele lor plaje de nisip izolate, pentru nivelul ridicat al apei în flux şi pentru extraordinara „cascadă orizontală” din golful Talbot, fenomen provocat de valul de flux care ajunge în faţa a două strâmtori înguste cu o viteză prea mare ca să poată trece printre ele, astfel încât apa turcoaz se ridică la o înălţime de până la 4 m, încercând să se strecoare printre stâncile roşii.

În ciuda aparentei lipse de habitat, aici s-au înregistrat peste 100 de specii de păsări, ca şi 11 specii de şerpi, diverse specii de şopârle, şoareci de stâncă, marsupiale Dasyurus veverrinus şi lilieci. În apele limpezi trăiesc corali, crustacee şi peşti mici, dar şi rechini, peşti-spadă, şerpi de mare şi crocodili de estuar.

Există numeroase situri sacre pe insulă, unele dintre acestea fiind folosite şi azi.

Cel mai popular mod de explorare a insulelor este un safari marin, cu ghid, în care poposeşti în fiecare scară pe o altă insulă.

CE ESTE

Un grup de circa 1 000 de insule în largul coastei de nord-vest a Australiei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu vaporul sau cu avionul din Derby.

CÂND SÂ TE DUCI

Din toamnă până în primăvară; vara este extrem de cald.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Derby, la 50-100 km.

NU RATA

Cascada orizontală.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vechile exploatări de unde se extrăgea minereu de fier, de pe insulele Kooland şi Cockatoo, au fost redeschise, aşa că poate vrei să eviţi zona.