Întins pe aproape toată lungimea Insulei de Sud, lanţul muntos pe care căpitanul Cook l-a poreclit Alpii Sudici conferă personalitate distinctă acestui loc.
Spre vest, versanţii coboară abrupt până aproape de mare, de-a lungul faliei alpine, unde există un singur şes îngust, zonă izolată şi slab populată, în timp ce în partea de est şesurile sunt presărate cu orăşele, sate şi ferme, iar marile oraşe stau atârnate pe coastă.
Şaptesprezece munţi din acest lanţ muntos lung de 550 km depăşesc 3 000 m şi rămân acoperiţi de zăpadă aproape tot timpul anului.
Munţii încă sunt în formare, întrucât placa tectonică a Pacificului este împinsă spre cea australiană, făcând-o pe aceasta din urmă să se curbeze şi să se plieze. Surprinzător, deşi sunt împinşi în sus, munţii nu devin mai înalţi, pentru că eroziunea din vârf este la fel de rapidă ca înălţarea.
Vânturile umede din vest lasă cele mai mari cantităţi de ploaie şi zăpadă în partea de vest a lanţului muntos; spre est, gheţarii se retrag, în timp ce în vest continuă să crească.
Acest frumos lanţ muntos este un tablou impresionant de la distanţă – căpitanul Cook, atunci când l-a văzut prima oară de pe mare, spunea despre el că are „o înălţime prodigioasă”; munţii şi văile de aici sunt foarte populare printre amatorii de căţărare, drumeţie sau plimbare, pentru că se pot bucura de imaginea mereu schimbătoare a gheţarilor, de iazuri îngheţate, de pădure temperată, de pajişti alpine, de păşuni şi de păduri dese.
CE ESTE
Un lanţ muntos care formează coloana vertebrală a insulei de Sud din Noua Zeelandă.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina sau cu trenul TranzAlpine de la Christchurch.
CÂND SĂ TE DUCI
Vara.