vârful-pik-imeni-ismail-samani

Vârful Pik Imeni Ismail Şamani

Cunoscut mai bine ca Pik Kommunizma, numele pe care l-a avut până în 1998, sau Pik Stalin (până în 1962) sau Pik Garmo (până în 1933), Pik Imeni Ismail Şamani este cel mai înalt vârf din Munţii Pamir, din estul Tadjikistanului.

Este un munte uriaş, stâncos, plin de gheţari, cu toate că tronează peste o regiune seacă şi pustie. Roca este moale şi urcuşul înseamnă o căţărare chinuită pe zăpadă şi gheaţă, dar cum este cel mai înalt din regiune, 7 495 m, vârful lui este un magnet pentru alpinişti.

Înalt, izolat şi rece, lanţul Pamir este în inima Asiei şi rămâne una dintre cel mai puţin explorate zone din lume. Cea mai mare parte a munţilor se află în regiunea tadjikă din est, Gorno-Badakhshan. Se spune adesea că aici este un pământ rău – şi politic, şi geografic: zona este ameninţată de campanii armate care doresc mai mult decât prezentul statut de regiune semiautonomă.

Dar merită să ajungi la Pamir. De la Duşanbe, capitala ţării, te îndepărtezi de vechiul Drum al Mătăsii ca să ajungi la poalele munţilor şi urci prin văi bogate, trecând peste lacuri de turcoaz.

Unul dintre ele, Kara-Kul, a fost format în urma căderii unui meteorit, cu 10 milioane de ani în urmă, iar la altitudinea de 3 915 m este mult prea sus ca să poată să susţină viaţa acvatică. Un ocol spre sud te duce la rămăşiţele templelor budiste de la Kurgan-Tiube, de unde cel mai mare Buddha din Asia Centrală a fost mutat la Duşanbe, spre păstrare, în 60 de bucăţi umilitoare. În cele din urmă ajungi la Horog, capitala regiunii Gorno-Badakhshan. Este un oraş mic, cu o singură stradă, remarcabil pentru muzeul de animale împăiate şi fotografii cu Lenin.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din fosta uniune Sovietică

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Duşanbe la Horog, apoi cu elicopterul sau pe jos.

CÂND SĂ TE DUCI

Lunile ideale pentru escaladă sunt iunie, iulie, august

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Horog, la 100 km; Karaat, la 80 km.

NU RATA

Templele de la Kurgan-Tiube

TREBUIE SĂ ŞTII

Se spune că zborul de la Horog la Dușanbe este cel mai dificil din lume.