vârful-k2-în-munţii-karakorum

Vârful K2 în Munţii Karakorum

Lanţul muntos Karakorum este cea mai mare consolidare de munţi înalţi din lume. Sinistra frumuseţe a sutelor de munţi, creste, stânci suspendate alcătuieşte un decor spectaculos pentru cei 60 de giganţi cu peste 7 000 m înălţime, înghesuiţi pe 160 km2; şi chiar şi ei sunt doar un fundal pentru stăpânul stăpânilor din Karakorum, K2.

Al doilea ca înălţime din lume, la 8 611 m, K2 merită celebritatea de „munte sălbatic” datorită extraordinarei simetrii a vârfului său piramidal de granit. Fiecare versant coboară abrupt 2 800 m în mai puţin de 4 km.

Stând mândru lângă gheţarul Qogir, de sub el, muntele este periculos de abrupt şi de expus fenomenelor extreme – grindină, viscol sau vânturi violente care îi smulg adesea pe căţărători de pe feţele sale de gheaţă.

După K2 sunt graniţele Pakistanului cu India şi China, plus un ocean de zăpadă, aşa că mai bine e să vii dinspre Skardu, capitala balti din Pakistan. Un drum de opt ore, care îţi face părul măciucă, prin praf şi pietriş, până la tipicul sat balti Askole este preludiul unei drumeţii de mai multe zile. Puţini vizitatori vin în această pustietate de văi stâncoase, gheaţă, bolovani şi munţi înalţi.

Fiecare pas îţi dezvăluie o altă panoramă impresionantă, până când, după ce traversezi morenele şi pietrişul lăsat de uriaşul gheţar Baltoro, ajungi la Concordia. Din acest punct unde se întâlnesc trei gheţari majori, încadraţi de patru munţi de peste 8 000 m şi de nenumăraţi alţii de peste 7 000 m, rânduri-rânduri, la stânga şi la dreapta, apare şi K2 în fundal, în toată măreţia, imensitatea şi singurătatea lui. Concordia este numită de toată lumea „sala tronului pentru zeii munţilor”.

Munţii Karakorum sunt mai izolaţi şi mai dificili decât oricare din învecinatele lanţuri Pamir sau Himalaya. Nici construirea autostrăzii Karakorum, care oglindeşte politica de modernizare a zonei, nu poate să umbrească uluitoarea lor frumuseţe naturală.

CE ESTE

Al doilea munte ca înălţime din lume

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul (45 minute) sau cu autobuzul (24 ore) de la islamabad la Skardu, apoi cu maşina (8 ore) până la Askole; apoi pe jos până la Concordia

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-septembrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Askole

NU RATA

Priveliștea de la Concordia

TREBUIE SĂ ŞTII

Poţi să urmezi un traseu de la K2 până la Everest coborând doar la 4 594 m, la Mustang Lo.