valea-kathmandu

Valea Kathmandu

Oraşul Kathmandu este capitala ţării, dar valea Kathmandu, ca un întreg, este centrul politic, comercial şi cultural al Nepalului. Este aproape ovală (24 km lungime şi 19 km lăţime), încercuită de dealuri verzi, terasa te şi presărată din loc în loc cu acoperişuri de ţiglă roşie.

Emană din toţi porii vechea bogăţie – de cultură, de artă, de viaţă tradiţională.

Până nu de mult se spunea că în vale sunt tot atâtea temple şi altare câte case, dar rapida urbanizare din ultimele trei decenii acum ameninţă supravieţuirea locului ca entitate unică, vie, aşa cum s-a dezvoltat în ultimii 2 000 de ani.

În vale sunt trei oraşe cu mare importanţă istorică: Kathmandu, Lalitpur (Patan) şi Bhaktapur (Bhadgaon). Fiecare este o comoară de temple de aur, Buddha enigmatici şi artefacte fabuloase, care îşi trag subtilitatea exotică din frumuseţea câmpurilor şi grădinilor din jur. Sentimentul că locul şi cultura evoluează simbiotic îl ai şi în aşezările mai mici.

Din ceţurile rurale răsare o pagodă, iar scârţâitul pe care îi auzi poate fi o roată de rugăciune sau o roabă plină cu legume. Micul orăşel Kirtipur, din vârf de deal, la 8 km sud-vest de Kathmandu, este întruchiparea acestei cvasiireale întoarceri în timp.

Din fericire, valea Kathmandu se pretează la plimbări pe jos sau cu bicicleta. Autobuzele sunt ieftine şi circulă des, dar sunt aglomerate şi lente. Cel mai bine pentru turişti este să ia vehiculul acela ecologic pe trei roţi, verde cu alb, care este mai ieftin şi mai rapid decât un taxi obişnuit.

CE ESTE

Inima şi sufletul Regatului Nepal

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul la Kathmandu.

CÂND SĂ TE DUCI

August, septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kathmandu

NU RATA

O privire către încântătoarea viață rurală din Kirtipur.

TREBUIE SĂ ŞTII

Așteaptă-te să ai mult de mers pe jos, chiar dacă nu ţi-ai propus drumeţii.