valea-jiuzhaigou

Valea Jiuzhaigou

Valea Jiuzhaigou sau Valea Celor Nouă Sate este o rezervaţie naturală izolată, cocoţată în munţii din nordul provinciei Sichuan.

Nu a fost recunoscută oficial de autorităţi decât în 1972, dar înainte de asta ea a fost locuită de triburi tibetane şi qiang. A fost numită aşa după satele împrejmuite care se întindeau pe toată valea, din care azi au rămas doar şase, iar numărul locuitorilor permanenţi e mai mic de 1 000.

Valea Jiuzhaigou este de fapt alcătuită din trei văioage în formă de Y, înconjurate de un fabulos munte de calcar, înalt de 2 000-3 000 m. Acoperită de pădure virgină, de foioase şi conifere, regiunea arată superb în orice anotimp, dar toamna este absolut glorioasă, când frunzele capătă nuanţe de auriu şi roşu.

Este o zonă foarte vizitată, cunoscută în special pentru reţeaua ei de lacuri alpine foarte limpezi. Valea se află pe nişte linii de falie importante, iar cutremurele, ca şi gheţarii, i-au modelat topografia de-a lungul mileniilor. Lacurile glaciare naturale s-au format în urma căderilor de stânci şi a depunerilor de carbonaţi datorită cărora apele sunt cristaline.

Există peste 100 de lacuri în valea Jiuzhaigou, cu diferite nuanţe de jad şi turcoaz. Lacul Cinci Flori pare multicolor din cauza adâncimii diferite şi a sedimentelor – galben palid, albastru intens şi verde-închis. Lacul Dragonul Culcat are sub luciul apei un dig calcaros care, văzut de sus, seamănă cu un dragon.

Aici sunt şi cascade supraetajate din care apa curge în stropi ca nişte perle cristaline, iar susurul apelor umple toată valea. Specii interesante de plante cresc aici, inclusiv specii endemice de bambus şi de rododendron. Valea găzduieşte şi o mică populaţie de panda uriaş şi de maimuţă aurie cârnă, amândouă ameninţate cu dispariţia, dar există temerea că dezvoltarea turismului va însemna pieirea lor.

CE ESTE

O vale de poveste, plină de lacuri ca nişte bijuterii.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Chengdu cu maşina (10 ore); cu avionul până la orăşelul Chuanzhusi, apoi cu maşina sau cu elicopterul până la un heliport aflat în apropierea văii. Transportul prin vale este ecologic.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Zhangzha, la ieşirea din vale.

NU RATA

Satele tibetane şi cultura lor tradiţională.

TREBUIE SĂ ŞTII

Este sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi rezervaţie a biosferei. Intrarea se plăteşte.