valea-huang-long

Valea Huang Long

Valea Huang Long este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din provincia Sichuan. Împreună cu defileul Muni, aflat în apropiere, ea a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Sichuan, „Tărâmul Abundenţei”, este străjuită la vest de Platoul Tibetan şi se găseşte în Munţii Minshan, la picioarele platoului prin care se întinde valea Huang Long.

Huang Long înseamnă „dragonul galben” şi, potrivit legendei, cu circa 4 000 de ani în urmă un mare dragon galben l-a ajutat pe regele dinastiei Kia, Xiayu, să oprească inundaţiile, creând râul Minjiang.

Regele a botezat valea în cinstea dragonului şi a construit şi un templu. O explicaţie mai prozaică a nuanţei gălbui pe care o au apele râului ar fi că acestea transportă carbonat de calciu pe care îl depozitează în curgerea lor, iar valea seamănă cu o coadă de dragon, fiindcă se ondulează urmărindu-şi drumul săpat prin roca de calcar milenii la rând.

Defileul spectaculos, aflat la circa 250 km de capitala provinciei, Chengdu, este înconjurat de păduri străvechi şi dominat de munţi acoperiţi de zăpadă. Formaţiunile calcaroase sunt unice, iar cascadele imense de apă îţi taie respiraţia.

Lacurile verzi ca smaraldul şi miile de iazuri de toate culorile, pline de carbonat de calciu, sunt alimentate de apa provenită din topirea zăpezilor din munţi şi de ploile musonice care cad din mai până în septembrie. Râul a săpat şi peşteri, multe conţinând stalactite şi stalagmite spectaculoase, şi chiar deasupra templelor sunt izvoare termale.

Regiunea este plină de animale sălbatice – există şi o mică populaţie de panda uriaşi, panda — roşu, maimuţe cârne aurii, urşi bruni şi urşi negri asiatici, câini sălbatici asiatici, leoparzi, lincşi, trei specii de căprioare şi posibil leoparzi pătaţi. Peste 150 de specii de păsări au fost înregistrate aici.

Indiferent dacă vizitatorii cred sau nu în autenticitatea legendei dragonului, acest loc splendid le va rămâne cu siguranţă în amintire.

CE ESTE

Un spectaculos peisaj carstic la picioarele Platoului Tibetan.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Chengdu, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Iarna vremea e rece, dar uscată; în sezonul musonic (mai-septembrie) este cald şi umed.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Songpan, la 45 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cutremurele minore sunt obişnuite aici.