valea-fluviului-mekong

Valea fluviului Mekong

Fluviul Mekong, care izvorăşte din Tibet şi se varsă în Marea Chinei de Sud, curge pe aproape toată lungimea Laosului şi are o importanţă aproape spirituală pentru populaţia lao. Circa 75% din suprafaţa ţării este ocupată de munţi înalţi şi de platouri, iar acest fapt, la care se adaugă şi lipsa de ieşire la mare, face ca fluviul Mekong să fie foarte important. Este folosit nu doar ca sursă de apă şi de hrană, ci şi pentru transport, deşi acum s-au construit mai multe şosele.

În fluviu trăiesc peste 1 000 de specii de peşte, care asigură cam 80% din proteinele consumate de locuitorii Laosului. Aici trăiesc cel mai mare peşte de apă dulce din lume – somnul uriaş, care poate ajunge şi la 300 kg – şi delfinul Irrawaddy, ameninţat cu dispariţia, specie din care există mai puţin de o sută de exemplare cu habitat în sectorul mai larg al fluviului, din apropierea Cambodgiei.

În timpul sezonului musonic, fluviul se umflă enorm şi lasă în urma lui sedimente extraordinar de bogate, astfel încât malurile şi câmpiile inundabile din apropiere sunt foarte fertile. Practic tot orezul cultivat în Laos provine din câmpia inundabilă din sud, iar cele două oraşe importante din ţară, Vientiane – capitala – şi Savannkhet, în sud, sunt aşezate pe malul fluviului, în două secţiuni mai largi din valea acestuia.

În ambele oraşe, pe fiecare centimentru liber din malul fluviului cresc legume – încântător!

Inevitabil, Mekongul se schimbă: China construieşte baraje imense, iar nivelul apelor scade dramatic. În sezonul secetos, la Vientiane fluviul se micşorează până ajunge un pârâiaş. Dacă trendul acesta va continua, ar putea fi un dezastru pentru milioanele de oameni care trăiesc în Laos, Vietnam şi Cambodgia.

CE ESTE

Al doisprezecelea fluviu din lume ca lungime.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu maşina până în Laos.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-aprilie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Luang Prabang, Vientiane, Savannakhet şi Pakse, toate pe fluviul Mekong.

TREBUIE SĂ ŞTII

Mekongul izvorăşte din Tibet, trece prin China, Myanmar, Laos, Cambodgia şi Vietnam. Peste 60 de milioane de oameni depind de el şi de afluenţii lui.