valea-florilor

Valea Florilor

Chiar la 24 km nord de vârful impunător al muntelui Nanda Devi (7 816 m), Valea Florilor, în valea Paspawati, este o splendidă vale himalayană de mare altitudine, preţuită de un secol de botanişti, iar de mitologia hindusă de mai multe.

Pajiştile ei cu flori alpine alcătuiesc un contrast subtil cu sălbăticia stâncoasă a muntelui, caracteristică Sanctuarului Interior din învecinatul Parc Naţional Nanda Devi. Valea este deosebit de importantă mai ales ca zonă de tranziţie între lanţurile montane Zaskar şi Himalaya înaltă, la nord şi la sud, şi între flora est-himalayană şi cea vest-himalayană.

Aproape tot ce se găseşte aici este rar. În mai puţin de 2 500 ha se află peste 600 de specii subalpine, medioalpine şi înalt-alpine, inclusiv arţarul himalayan şi macul albastru, care se numără printre cele cinci specii nemaiîntânite în alte părţi, 31 de specii ameninţate cu dispariţia şi 45 de specii de plante medicinale pe care localnicii le folosesc frecvent. Multe sunt adunate şi prezentate ca ofrande religioase pentru Nanda Devi şi alte zeităţi.

Fauna este la fel de magnifică. Printre cele 114 specii de păsări din vale se numără ciocănitoarea cu ceafă galbenă şi cea cu platoşă, barbetul cu gât albastru, fazanul koklass, care trăiesc foarte bine printre rododendroni stufoşi şi prin tufăriş; şi toate cele 13 specii endemice de mamifere, ca jderul galben, oaia albastră, ursul negru şi leopardul zăpezilor, sunt rare şi ameninţate cu dispariţia.

Nu e vreo surpriză că o asemenea capodoperă a naturii este un loc de pelerinaj. La câţiva kilometri de intrarea în parc, în satul sezonier Ghangrea, se află lacul Lokpal, situl altarului sikh închinat lui Hemkund Sahib, şi templul hindus închinat lui Lakshman, fratele lui Rama.

Întrucât valea este uşor accesibilă, mii de oameni vizitează aceste altare, şi altele, în fiecare an. Dar în vale nu este permisă camparea şi nu există facilităţi de cazare între graniţele neatinse ale parcului – vizitatorii sunt conduşi de un ghid local care îi ţine departe de florile considerate sacre.

CE ESTE

Un parc naţional în interiorul unei rezervaţii a biosferei înscrise în Patrimoniul Mondial, la circa 600 km nord-est de Delhi

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina până la Joshimath, apoi pe jos.

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie.

 

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Pulna, la 12 km sud de intrarea în parc.

NU RATA

Lacul Lokpal.

TREBUIE SĂ ŞTII

Permisul pentru intrarea în parc este obligatoriu