sanctuarele-de-panda-uriaş-de-la-sichuan

Sanctuarele de panda uriaş de la Sichuan

Peste 30% din populaţia mondială de panda uriaş trăiesc în sanctuarele de la Sichuan, în sud-vestul provinciei Sichuan. Sanctuarele sunt alcătuite din şapte rezervaţii naturale şi nouă parcuri pitoreşti din munţii Qionghai şi Jiajin şi formează cel mai mare habitat continuu pentru aceste animale fermecătoare. Aici mai sunt protejaţi şi panda roşu, leoparzi ai zăpezilor şi leoparzi pătaţi, toate aceste specii fiind în pericol de dispariţie la nivel mondial.

Aici cresc între 5 000-6 000 de specii de plante, ceea ce face această regiune una dintre cele mai bogate din lume, cu excepţia pădurii tropicale. Panda uriaş mănâncă bambus, dar dieta lui e suplimentată cu ouă, miere şi peşte, dacă se poate. Un mascul matur cântăreşte circa 115 kg şi măsoară 1,5 m lungime şi 75 cm înălţime de la umăr.

Blana lor colorată caracteristic în negru şi alb îi face uşor de recunoscut. Din punct de vedere genetic, panda uriaş este un urs. Dar el nu hibernează şi, spre deosebire de ceilalţi urşi, ochii au pupile verticale, nu rotunde. Are labe neobişnuite, cu cinci degete şi un „police“ care îl ajută să ţină bambusul şi să-l jupoaie.

Deşi au tractul digestiv al unui carnivor, dieta lor este alcătuită 99% din bambus, iar acest fapt este o cauză majoră a declinului lor. Pe măsură ce temperatura creşte, urşii panda urcă mai sus, iar la altitudini mari cresc doar câteva dintre cele 25 de specii de bambus pe care le consumă ei. Din cauza puţinilor nutrienţi conţinuţi în bambus, un panda trebuie să consume circa 13 kg de lăstari şi frunze pe zi.

Bambusul este recoltat pentru industrie, aşa că rezerva de hrană a urşilor se împuţinează tot mai mult. Până de curând s-a crezut că nu mai există decât 1 600 de exemplare de panda în sălbăticie. Totuşi în 2006, după analizarea ADN-ului din excremente, specialiştii au ajuns la concluzia că ar putea fi în jur de 3 000. Indiferent care ar fi cifra exactă, se pare că numărul exemplarelor de panda sălbatici este în creştere.

CE SUNT

O zonă bogată din punct de vedere botanic, în care sunt adăpostite multe specii de animale ameninţate cu dispariţia, printre care şi ursul panda uriaş (sau marele panda)

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Chengdu

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-decembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Chengdu

NU RATA

Baza de cercetare şi reproducere a ursului panda uriaş din Chengdu

TREBUIE SĂ ŞTII

Baza de cercetare din Chengdu este locul unde vei putea vedea de aproape un panda. Verifică dacă nu se organizează excursii în rezervaţiile din munţi.