rezervaţia-tigrilor-bengalezi-sunderbans

Rezervaţia Tigrilor Bengalezi Sunderbans

Înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, Rezervaţia Sunderbans este inima de 2 585 km2 din vasta deltă a Gangelui, în vestul Bengalului. Aici, aluviunile aduse de pe un continent se depun şi formează insule legate de partea continentală printr-o serie de căi acvatice labirintice, sufocate de mangrove încâlcite.

Jumătate dintre speciile lumii şi 80% din mlaştinile cu mangrove ale Indiei fac din acest loc una dintre cele mai fecunde mlaştini de pe planetă, capabilă să suporte cea mai mare concentrare de tigri, dar şi colonii de macaci rhesus, căprioare axis, mistreţi, vidre, crocodili de apă sărată, şopârle-monitor, crabi-regal, ţestoase verzi şi ţestoase cu cioc, nenumăraţi şerpi şi constelaţii întregi de cele mai colorate păsări terestre sau acvatice.

De două ori pe zi, mangrovele sunt inundate de flux, iar atunci accesul este chiar dificil. Tigrii din Sunderbans s-au adaptat de mult la acest habitat amfibiu. Sunt buni înotători, pot supravieţui pe lângă şi în apele sălcii şi se hrănesc cu peşti şi cu ţestoase, pe lângă prada lor obişnuită. Proliferarea lor dă măsura succesului rezervaţiei, pentru că a limitat braconajul şi activităţile umane precum pescuitul şi exploatarea lemnului din păduri.

Există şi un neajuns: tigrii bengalezi sunt cunoscuţi ca mâncători de oameni. Folosirea gardurilor electrice, iluminarea şi programele de conştientizare pentru săteni au redus mortalitatea din zonă de la 40 la 10 pe an. Dar se pare că şansa de a zări printre desişurile verzi superba fulgerare portocalie-aurie cu dungile ei negre merită orice risc.

A ajunge la Sunderbans este o aventură. De la gara cea mai apropiată, Canning, trebuie să găseşti o modalitate să ajungi la Sonakliali, de unde trebuie să faci o plimbare de 7 ore cu barca până la Gosaba, după care iei o ricşă până la Pakhirala şi iar o barcă Până la intrarea In parc, la Sajnekhali. Recompensa este că o să vezi cea mai mare felină de pe Pământ în paradisul ei.

CE ESTE

Sit înscris în Patrimoniul Mondial şi rezervaţie a biosferei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca şi cu ricşa din Canning.

CÂND SĂ TE DUCI

Septembrie-martie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Gosaba, la 50 km.

NU RATA

O plimbare pe unul dintre multele râuri din zonă.

TREBUIE SĂ ŞTII

În această călătorie o să ajungi în Bengalul rural.