rezervaţia-forestieră-sinharaja

Rezervaţia Forestieră Sinharaja

Una dintre bijuteriile din Sri Lanka, Rezervaţia Forestieră Sinharaja se află în sud-vestul insulei şi este ultimă rămăşiţă din pădurea tropicală virgină. Este lată de circa 21 km şi lungă de 5 km, şi ultimul refugiu pentru animale rare precum mistreţul, cerbul lătrător, veveriţele gigant, civeta, porcul spinos, mangusta, langurul cu faţă roşie şi nevăzuţii leoparzi.

Regiunea este preţioasă deoarece păstrează o mulţime de plante care nu se mai găsesc nicăieri în lume, întrucât pădurile în care creşteau au fost tăiate. Sinharaja a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită importanţei pe care o au aceste plante rare.

Sunt două mari habitate în rezervaţie – pădurea tropicală joasă şi pădurea tropicală umedă de conifere, iar peste jumătate din plantele de aici nu se mai găsesc în altă parte.

Pădurea deasă adăposteşte numeroase specii de păsări – coţofana albastră de Sri Lanka, marele drongo cu coadă lungă, graurul cu cap alb, flecarul cu cioc galben, malkoha cu faţa roşie şi extrem de rarul cuc cu cioc verde.

Printre alte creaturi care se bucură de luxurianţa verde sunt şi viperele cu corn şi viperele verzi, o mulţime de amfibieni, inclusiv brotaci. Există şi o mare diversitate de insecte, printre care şi fluturele cu aripi de pasăre, endemic.

CE ESTE

O mică zonă cu pădure tropicală umedă primară.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Colombo, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Ianuarie-aprilie şi august-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Ratnapura, la 44 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Lipitorile pot fi o problemă.