rezervaţia-biosferei-tianmushan

Rezervaţia Biosferei Tianmushan

Rezervaţia Biosferei Tianmushan este situată în sud-estul Chinei, nu departe de Shanghai şi Hangzhou. Acoperă o suprafaţă de 4 284 ha şi se află pe terenul umed dintre fluviul Yangtze şi râul Qiantanjiang. Cunoscută drept Regatul Copacilor Mari, Tianmushan a fost înscrisă în 1996 în Patrimoniul Mondial UNESCO drept rezervaţie a biosferei datorită întinselor şi vechilor păduri din regiune.

Rezervaţia cuprinde un număr de „grădini” diferite, care se concentrează pe păstrarea speciilor rare şi ameninţate, dar şi a speciilor cu importanţă economică. Aflată în apropierea unor zone urbane dens populate, este un magnet pentru turişti, iar veniturile încasate sunt folosite la conservarea şi administrarea zonei.

Climatul aici este extrem de variabil, oscilând de la -20°C la 38°C, cu precipitaţii anuale de 1 870 mm, o floră incredibil de diversă, răşinoase şi foioase, bambus şi conifere, dar şi mlaştini şi plante acvatice. Aici se face şi ceva agricultură, adică se cultivă şi se exploatează bambus, dud, plante medicinale şi ceai.

Însă Tianmushan este renumit mai presus de toate pentru copacii lui fantastici, vechi şi uriaşi, mulţi având peste 1 000 de ani, inclusiv sălbaticul Ginkgo Biloba. Una dintre celebrele „fosile vii“ este numită cu mândrie „bătrânul dragon care încearcă să zboare”. Cocoţat pe o margine de stâncă, la 950 m înălţime, copacul ocupă o suprafaţă de circa 12 m2 şi este alcătuit din 15 trunchiuri, cel mai mare dintre ele având diametrul de 110 cm.

Regiunea este locuită de mii de ani şi toate religiile importante din China s-au practicat aici. Până în 1956, călugării se ocupau cu protejarea zonei, dar apoi guvernul le-a sărit în ajutor şi a interzis orice tăiere în regiune. Azi populaţia permanentă este sub 200 de persoane.

CE ESTE

O superbă zonă de pădure care protejează magnifici arbori străvechi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Shanghai sau Hangzhou.

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Hangzhou, la 100 km.

NU RATA

Străvechii arbori Ginkgo Biloba.

TREBUIE SĂ ŞTII

În perioada iunie-septembrie se înregistrează cele mai multe precipitaţii, aşa că ia la tine haine impermeabile.