rezervaţia-biosferei-nanda-devi

Rezervaţia Biosferei Nanda Devi

Munţii Garwhal Himalaya se întind din nord, de la Haridwar, peste sate tot mai izolate, păşuni alpine şi dense păduri virgine până când intră în vasta deschidere dintre dealuri cunoscută ca Sanctuarul Exterior Nanda Devi. La vest este chiar Nanda Devi de 7 816 m -al doilea munte ca înălţime din India, o fortăreaţă naturală înconjurată de un zid neîntrerupt de munţi care nu coboară sub 6 000 m.

Sanctuarul Interior este spart numai de spectaculosul defileu Rishi Ganga, un hău lung de pietre de-a lungul căruia cresc pâlcuri dese de brad, ienupăr şi rododendron, care ajung la o zonă de tufăriş şi apoi la gheţarul Nanda Devi. Vizitatorii trebuie să se oprească aici. Splendoarea inegalabilă a priveliştii este destulă recompensă, dar această sălbăticie nu are doar o importanţă ecologică. Zona este venerată ca una dintre cele mai sacre din India, izvorul Râului-Mamă, Gangele.

Parcul naţional care înconjoară Nanda Devi te recompensează pentru eforturile depuse să ajungi aici. În timp ce mergi, având mereu în spate alte piscuri pline de zăpadă, o să treci pe lângă 312 specii de flori risipite printre ierburi, muşchi şi licheni.

Printre cele 80 de specii de păsări se numără pitulicea, cardinalul, cinteza, bulbului, iar acesta este unul dintre puţinele locuri unde poţi să vezi bharalul, tahrul himalayan, ursul negru şi brun, antilopa de Sumatra şi antilopa goral, leopardul, langurul, cerbul moscat şi fabulosul leopard al zăpezilor.

Cei mai mulţi vizitatori ai parcului urmează, mai mult sau mai puţin, traseul făcut de Eric Shipton şi Bill Tilman, primii străini care au ajuns în zonă prin anii 1930. Din păcate, uimitorul lor efort şi descoperirile făcute au încurajat prea mulţi imitatori, captivaţi de magia din Nanda Devi şi de ecosistemul lui unic, iar acum Sanctuarul Interior este închis pentru regenerare.

CE ESTE

Rezervaţie a biosferei înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul până la Haridwar, apoi cu maşina până la Joshimath.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie—iunie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Josimath, la 23 km de intrarea în parc de la satul Lata.

NU RATA

Podul suspendat care traversează defileul râului Bharagithi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Consultă-ţi medicul în legătură cu implicaţiile mersului la mare altitudine.