regiunea-pitorească-şi-istorică-wulingyiang

Regiunea pitorească şi istorică Wulingyiang

Localizată în provincia Hunan, suprafaţa de 26 000 ha a zonei Wulingyiang este unul dintre primele 40 de locuri pitoreşti din ţară şi este locuită de mai multe grupuri tribale. Cu circa trei miliarde de ani în urmă, aici era o mare, iar peisajul de azi, cu cuarţit erodat, este fundul expus şi erodat al acestei mări. în regiune există peste 3 000 de stâlpi şi vârfuri înguste de gresie, iar dintre acestea peste 1 000 depăşesc 200 m.

Printre aceste formaţiuni sunt cascade, râuri şi bazine, văi adânci, ravene şi complexuri de peşteri calcaroase. Aproape toată regiunea este împădurită – 99% este acoperită cu vegetaţie, printre care se află şi specii rare.

Rezervaţia Forestieră Zhangjiajie este o pădure subtropicală primitivă. Aici sunt 191 de specii de arbori, iar pădurea este absolut plină de flori – parfumul de orhidee, azalee şi lotus uriaş de munte umple aerul. Floarea-rac, care nu se găseşte decât aici, îşi poate schimba culoarea şi de cinci ori pe zi.

Cea mai mare zonă a parcului este Suoxiyu, iar aici există un râu care curge de la est la vest. Fundul văii, din şisturi argiloase galbene-verzui şi verde-închis, contrastează cu râpele mai înalte, de cuarţit sau şist roşu-închis sau cenuşiu. Huanglong, sau Peştera Dragonului Galben, este considerată cea mai mare din China. Structurată pe patru niveluri, are un lac subteran, două râuri, trei cascade, 13 încăperi mari şi 96 de coridoare.

Rezervaţia Muntele Tianzi se află la o altitudine mult mai mare şi este plină de stânci şi creste cu forme bizare. E renumită prin faptul că aproape tot timpul e învăluită de neguri şi ceaţă, dar şi pentru priveliştile frumoase. Aici sunt două poduri naturale spectaculoase – Tianxia Diyi Qiao, Podul peste Cer, lung de 40 m, lat de 10 m şi gros de 15 m. La 357 m deasupra văii, s-ar putea să fie cel mai înalt pod natural din lume.

CE ESTE

Un parc naţional splendid, cu multă pădure, dominat de mii de creste şi de stâlpi de gresie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Changsha, apoi cu maşina până la Zhangjiajie.

CÂND SĂ TE DUCI

Septembrie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Zhangjiajie (fost Dayong), e aproape de marginea parcului Wulingyiang

NU RATA

Templul Puguang, grota din peştera Yuhuang.

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1992, Wulingyiang a fost prima regiune din China care a primit această recunoaştere.