reciful-tubbataha

Reciful Tubbataha

Reciful Tubbataha este chiar în mijlocul Mării Sulu, la est de insula Palawan. Este compus din doi atoli separaţi de patru mile marine de apă. Reciful de Nord este o platformă alungită, continuă, care înconjoară complet o lagună cu nisip.

Are 4-5 km lăţime şi 16 km lungime, este puţin adânc şi parţial expus la reflux. Reciful de Sud are formă triunghiulară şi este mai îngust, dar şi el înconjoară o lagună cu nisip. În capătul sudic se află un far alimentat cu energie solară – un adăpost foarte comod pentru diferite păsări de mare.

Marea Sulu are peste 30% clin totalul recifelor lumii, iar Tubbataha este cel mai frumos din Filipine, o destinaţie obligatorie pentru scufundătorii serioşi. Acest loc îndepărtat a devenit cunoscut datorită „zidurilor44 lui – locuri în care reciful puţin adânc coboară brusc la adâncimi mari, unde scufundătorii amatori nu pot ajunge, în zidurile acoperite de corali sunt grote şi crevase.

Peşti mari, precum tonul cu canini şi bibanul de mare, se găsesc aici din abundenţă, dar şi majoritatea speciilor de peşti de recif din Pacific, în toată splendoarea lor colorată. Vizibilitatea sub apă ajunge adesea şi la 30 m, iar acest habitat efectiv colcăie de viaţă.

Printre alte specii mai mari se numără diavolii de mare, şase sau şapte specii de rechin, dar şi ţestoase marine ameninţate cu dispariţia, ce îşi depun ouăle pe plajele de nisip de coral.

În anii 1980 şi 1990, reciful Tubbataha a fost afectat de pescuitul ilegal care folosea inclusiv dinamita. Dar din 1994 pescuitul în parcul marin a fost oprit cu totul, iar măsurile de conservare aplicate au adus o remarcabilă regenerare, absolut naturală.

CE ESTE

Cel mai frumos recif din Filipine, înscris în Patrimoniul Mondial.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca.

CÂND SĂ TE DUCI

De la mijlocul lui martie la mijlocul lui iunie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Puerto Princesa, la 12 ore de mers cu barca.

TREBUIE SĂ ŞTII

Bărcile care îi duc pe pasionaţi la locurile de scufundare se închiriază din timp, asa că rezervă-ţi loc.