recifele-de-corali-cu-ochiul-maldivelor

Recifele de corali cu Ochiul Maldivelor

Insulele Maldive se află la 480 km sud-vest de capul Cormorin în capătul sudic al Indiei. Alcătuite din 26 de atoli mari, în care se găsesc 1 190 de insule, se întind pe 648 km de la nord la sud şi pe 130 km de la est la vest, cu un lanţ dublu în zona centrală. Numai 200 de insule sunt locuite, iar dintre acestea 88 sunt staţiuni exclusiviste.

Geomorfologia Insulelor Maldive este neobişnuită. Un atol este o formaţiune de coral care înconjoară o lagună circulară, dar aceste lagune, unele foarte mari, sunt presărate cu alte recife mai mici, în formă de inel, iar acestea înconjoară la rândul lor propria lagună cu nisip.

Aceste insule sunt numite de localnici faros, iar formaţiunea este denumită Ochiul Maldivelor. Fiecare recif este tăiat de canale naturale care permit circulaţia nestigherită a peştilor şi curenţilor între lagune şi larg.

Insulele sunt alcătuite din nisip de coral şi sunt foarte joase – nu depăşesc 2 m -, iar vegetaţia este compusă în principal din cocotieri şi mangrove. Dar numai să-ţi arunci o privire în apă şi o să vezi, sub oglinda turcoaz, grădini splendide de corali fantastici, pline de peşti multicolori, care sunt mai degrabă curioşi decât temători. Principalele atracţii sunt scufundările şi snorkellingul, dar şi exclusivismul staţiunilor, care îi ademeneşte pe cei bogaţi şi celebri.

Pe termen lung, Insulele Maldive sunt în pericol. Schimbările climei deja afectează coralii, care nu pot trăi decât la temperaturi de 24-27°, iar fenomene naturale precum El Nino şi La Nina au provocat albirea multor formaţiuni coraliere. Nivelul mării este în creştere şi, cu toate că se încearcă unele măsuri preventive, este aproape cert că fantasticele insule de coral se vor afunda în apă nu peste multă vreme.

CE SUNT

Un lanţ de insule de coral ca nişte nestemate, mare parte dedicate turismului, unde poţi face partide deosebite de scufundări şi snorkelling.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Male, apoi cu barca spre alte insule.

CÂND SĂ TE DUCI

Tot anul este cald; decembrie-aprilie este perioada mai uscată.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Male, capitala care se află pe insula cu acelaşi nume.

NU RATA

Balenele şi delfinii.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu e o opţiune ieftină de vacanţă. Turismul este principala sursă de venit din zonă şi se merge până acolo încât, deşi pe insulă se vinde alcool turiştilor, la sosire se scanează bagajele, iar acoolul găsit se confiscă şi nu se înapoiază decât la plecare.