platoul-bolaven

Platoul Bolaven

Sus, deasupra umedei văi a fluviului Mekong, în sudul Laosului, este o întindere plată şi fertilă cunoscută drept platoul Bolaven. Altitudinea sa medie este de 600 m, aşadar climatul este răcoros şi plăcut, iar râurile curg vijelios şi se rostogolesc din toate părţile, producând nenumărate cascade frumoase.

Pe platou trăiesc mai multe comunităţi tribale, numite generic după cel mai numeros dintre ele – laven. Zona a fost cultivată la scară mică, folosind unelte tradiţionale, dar la începutul secolului XX, un francez, Jean Dauplay, şi-a dat seama că locul acesta este ideal pentru cultura de cafea şi a introdus celebra sămânţă în Laos, din Vietnam.

Între anii 1960-1970, în timpul Războiului din Vietnam, regiunea a fost intens bombardată de Statele Unite, dar azi aici se produce unul dintre cele mai fine şi mai scumpe sortimente de cafea din lume, care se caracterizează printr-o uşoară aromă de ciocolată amăruie. Sunt şi multe plantaţii de ceai şi livezi, se cultivă legume şi plante aromatice, ba chiar şi zmeurul şi căpşunii s-au acomodat acestui climat.

Două dintre cele mai cunoscute cascade din zonă sunt Tad Lo şi Tad Fan. Prima, deşi nu este foarte înaltă, are două rânduri de căderi de apă care curg într-o frumoasă zonă de pădure, cu bazine curate şi răcoroase în care se poate înota şi cu stânci netede de granit pe care te poţi relaxa.

Tad Fan, în schimb, este una dintre cele mai înalte din Laos – apele ei se separă în două şi cad de pe marginea stâncilor în bazinele de jos de la o înălţime de 120 m.

CE ESTE

Un platou înalt frumos şi fertil, pe care locuiesc multe grupuri tribale, $i regiune celebră în lume pentru cafea.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Pakse.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Pakse, la 30 km.

NU RATA

Cărările elefanţilor dinspre Tad Lo.