peşterile-niah-sarawak

Peşterile Niah, Sarawak

Peşterile Niah, printre cele mai mari peşteri de calcar din lume, fac parte din Parcul Naţional Niah, situat în apropiere de coastă, între Miri şi Bintulu, în nordul provinciei Sarawak.

Săpăturile efectuate aici în anii 1950 şi 1960 au demonstrat că peşterile au o mare importanţă arheologică, după ce a fost descoperit un craniu ce arată că zona era locuită cu 40 000 de ani în urmă. Au fost găsite ulterior şi alte relicve şi artefacte, peşterile fiind cele mai vechi aşezări umane din estul Malaysiei.

Drumul până la peşteri nu e pentru cei slabi de înger: mai întâi traversezi cu barca Sungai Niah, apoi ai de mers 3 km pe o cărare de lemn care şerpuieşte prin pădurea tropicală şi care poate să fie foarte alunecoasă când plouă.

Adaugă şi umiditatea din pădure, şi crocodilii din râu, şi atunci e destul de descurajant. Traseul este totuşi simplu, dar ai grijă să admiri pe drum şi pădurea. Dacă ai răbdare şi nu faci gălăgie, poţi să vezi o mulţime de insecte şi animale. Macaci şi şopârle zburătoare sar prin copaci, iar sunetele scoase de păsări şi de insecte te vor însoţi în toată călătoria.

Marea Peşteră este vedeta locului – plafonul are impresionanta înălţime de 75 m, iar gura peşterii are diametrul de 250 m. Dimensiunile ei, dar şi puzderia de stalactite care atârnă din tavan îi îndreptăţesc numele. Alge verzi acoperă pietrişul şi bolovanii de pe podeaua peşterii, strălucind verde în lumina junglei.

Nu uita să iei o lanternă, pentru că, pe măsură ce înaintezi în adâncuri, lumina dispare, iar paşii tăi împart podeaua cu scorpioni şi miriapode veninoase. Dacă mergi şi mai departe, o să vezi nişte frânghii care atârnă din tavan ca nişte şerpi, iar dacă te duci în perioada august-decembrie o să vezi spânzurat de frânghiile acestea pe cineva care adună guano sau cuiburi de păsări.

Mai multe specii de liliac şi drepnele împart aici habitatul, trăind în armonie, în ritmuri biologice diferite. Momentul ideal să le vezi este apusul, când milioane de drepnele se întorc acasă şi mii de lilieci ies pentru masa de noapte. Experienţa senzorială este fabuloasă – sunetele scoase de păsări şi fâlfâitul milioanelor de aripi.

Şi alte peşteri merită o vizită, mai ales Peştera Pictată unde chipuri preistorice de oameni decorează pereţii, străjuind locurile unde morţii erau depuşi în sicrie în formă de barcă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu autobuzul sau cu o maşină închiriată. Trei ore de la Bintulu sau două ore de la Miri.

CÂND SĂ TE DUCI

Ca să-i vezi pe cei care adună cuiburi, în perioada august-decembrie sau ianuarie-martie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Batu Niah, la 3,5 km.

NU RATA

Aşteaptă apusul soarelui ca să vezi întoarcerea drepnelelor şi plecarea liliecilor. Dar fereşte-ţi capul!

TREBUIE SĂ ŞTII

Trebuie să-ţi rezervi un loc de cazare în interiorul parcului şi ai nevoie de permis pentru a intra.