peşterile-din-parcul-naţional-gunung-mulu

Peşterile din Parcul Naţional Gunung Mulu

Parcul Naţional Gunung Mulu, cel mai mare din Sarawak, are pe teritoriul său mari peşteri de calcar, renumite în toată lumea. Cu o suprafaţă de 530 km2 de pădure tropicală, unde se află şi munţii Gunung Mulu şi Gunung Api, parcul se laudă cu formaţiuni de gresie şi calcar şi cu o mare diversitate de specii de floră şi faună.

Gunung Mulu a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2000, ca recunoaştere a caracteristicilor sale geomorfice şi a biodiversităţii sale. Este o sălbăticie neatinsă pe care o poţi admira, iar pentru cei mai aventuroşi există trasee lungi de explorare a peşterilor sau de drumeţie.

Încăperile subterane se întind pe 51 km – aici se găseşte şi cea mai mare încăpere subterană din lume, spectaculoasa Cameră Sarawak, care are dimensiunea spectaculoasă de 12 milioane de metri cubi. Până acum au fost cartografiaţi 310 km de pasaje, dar se presupune că mai sunt multe zone nedescoperite.

Peşterile Căprioara, Lang, Apa Curată şi Vântul sunt cunoscute sub denumirea de Peşterile Spectacol, şi fiecare are atmosfera ei specifică. Poţi ajunge la ele mergând pe un drum de lemn lung de 3 km, ce porneşte de la administraţia parcului şi traversează jungla primară.

Peştera Căprioara, cea mai faimoasă dintre ele, este cel mai lung coridor subteran din lume şi adăposteşte milioane de lilieci gălăgioşi, care stau atârnaţi de plafon până la lăsarea serii, când ies din peşteră ca un nor întunecat. Cele mai multe peşteri sunt iluminate, iar cascadele, care se prăbuşesc de la sute de metri după ploile torenţiale, sunt impresionante.

Peştera Lang este cu totul diferită, mai mică şi mai liniştită, cu frumoase stalactite şi stalagmite care se întind în jos şi-n sus ca nişte dinţi decorativi.

Călătoria spre peşterile Apa Curată şi Vântul se face pe o superbă cărare pe stânci, de-a lungul unui râu pe ale cărui maluri ai ocazia să vezi o mulţime de plante şi de animale. Râul curge năvalnic prin peştera Apa Curată, iar sfărâmăturile uriaşe care zac peste tot dau măsura forţei acestei ape subterane.

În bazinul de apă limpede de la care peştera şi-a luat numele poţi să înoţi, răcorindu-te după arşiţa tropicală. Peştera Vântul are coloane impozante şi stalactite care se scurg din tavan precum ceara fierbinte – un spectacol fantastic dat de o evoluţie geologică de milioane de ani.

CE SUNT

Locul unde se găsesc cea mai mare încăpere subterană din lume şi o serie de peşteri magnifice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Miri, Maurundi sau Limbang.

CÂND SĂ TE DUCI

Gunung beneficiază de o mare cantitate de precipitaţii tot timpul anului, dar evită perioada musonului, octombrie-martie, când ploile sunt deosebit de abundente.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Miri, la 110 km – cu posibilitatea legăturilor aeriene, este locul ideal pentru o bază de plecare.

NU RATA

Zborul liliecilor de la peştera Căprioara, stalactitele şi stalagmitele din peştera Lang.

TREBUIE SĂ ŞTII

Parcul şi zona din jurul lui sunt foarte populare, aşa că trebuie să-ţi rezervi bilet din timp, ca să nu fii dezamăgit.