peşterile-borra

Peşterile Borra

Peşterile Bona se întind pe 2 km2 pe dealurile Anatigiri cam la 1 400 m în Munţii Gaţi de Est şi la 95 km de marele port naval Visakhapatnam (Visag, pentru localnici) pe coasta Oceanului Indian din Andhra Pradesh. Formaţiunile colosale de aici au fost modelate în calcar de râul Ghostani în milioane de ani.

Într-una dintre peşteri vei auzi torentul de apă repezindu-se deasupra ta; în alta vei vedea cum râul dispare într-o gaură din roca de la picioarele tale, apoi o să te uiţi peste o margine de stâncă şi o să-l vezi cum iese la suprafaţă la 90 m sub tine într-o cascadă arcuită.

Unele peşteri par nişte catedrale, moschei sau temple luminate artistic, iar asocierea religioasă este întărită şi de venerarea de către triburile locale a anumitor stalactite şi stalagmite legendare. De sărbători, mulţimi de oameni vin la stalagmita Shivalingam, deasupra căreia atârnă Khamdenu, stalactita-idol care întruchipează o vacă din al cărei uger care picură s-a născut râul Ghostani.

În jurul peşterilor domnesc sălbăticia şi piatra. Păduri dese cresc încâlcite în gropi stâncoase şi în ravene. Chiar şi stâncile sclipesc de mică. În valea Araku, la numai 15-20 km nord de peşterile Borra, este un peisaj incredibil de frumos.

Pajiştile bogate din Araku, râurile şi cascadele de aici găzduiesc 19 culturi tribale care se disting prin portul specific şi spectaculoasele lor dansuri şi cântece. Acestea nu se interpretează numai pentru distracţia vizitatorilor, ci sunt ritualuri tribale care dau o semnificaţie profundă legendelor din peşterile Borra.

Un drum cu trenul până acolo este un eveniment în sine. Călătoria lentă şi şerpuitâ de la plajele din Visag – 110 km în peste cinci ore -te duce prin plantaţiile de cafea şi prin vegetaţia deasă din Munţii Gaţi de Est. Este linia ferată cu ecartament lat aflată la cea mai mare altitudine din India şi trenul opreşte la peşterile Borra şi la Araku.

CE SUNT

Un sistem de peşteri de calcar

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul sau cu maşina de la Visag.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie şi decembrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Araku Hill Station, la 15 km.

NU RATA

Shivalingam.

TREBUIE SĂ ŞTII

În zona aceasta s-au găsit adesea rubine.