peştera-callao

Peştera Callao

Complexul de peşteri Callao se află in Aria Protejată Marină şi Terestră Penablanca, în provincia Cagayan, la nord-est de insula Luzon. Este o zonă de mare importanţă geologică, în care se află ultima pădure străveche din Filipine, râul Cagayan, cel mai lung din ţară, şi o linie de coastă cu un ecosistem marin şi litoral unic.

Ca recunoaştere a importanţei acestei regiuni, preşedintele ţării, Gloria Arroyo, a mărit aria protejată de la 4 136 ha la peste 118 000 ha, legând-o cu Parcul Naţional Sierra Madre, formându-se astfel o arie de conservare cu o suprafaţă mai mare decât a Elveţiei. Printre animalele protejate aici sunt trei specii ameninţate grav cu dispariţia şi multe altele aflate în pericol de dispariţie.

Callao este o peşteră uimitoare, cu şapte încăperi, fiecare dintre acestea beneficiind de lumina naturală care se filtrează prin fisuri ale stâncii. Se presupune că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele japoneze de ocupaţie au folosit ca tabără această peşteră. Prima încăpere este şi cea mai cunoscută – o catedrală naturală, cu cupolă, transformată în capelă de localnici, vizitată des atât de turişti cât şi de filipinezi. Celelalte şase încăperi au splendide stalactite şi stalagmite care pot fi admirate.

Dar peştera Callao nu e singura: zona este un paradis al peşterilor – sunt peste 300, iar dintre acestea au fost explorate numai câteva. Peştera Sierra, din apropiere, are speleoteme delicate, foarte bine conservate, iar în peştera Odessa au fost explorate şi cartografiate 8 km de tuneluri înguste şi pasaje largi, dar au mai rămas multe de cercetat.

CE ESTE

O peşteră fabuloasă cu şapte încăperi, într-o arie protejată, întretăiată de impresionante peşteri complexe.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Tuguegarao, apoi cu maşina până la peşteri.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-aprilie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Tuguegarao, la 40 km.

NU RATA

Mororan; muzeul Cagayan.