peştera-akiyoshi-do

Peştera Akiyoshi-do

Către capătul sudic al insulei Honshu, cea mai mare din Japonia, şi la nord de oraşul Yamaguchi se află Akiyoshidai, cea mai mare formaţiune carstică din Japonia. Peisajul de aici este cu adevărat extraordinar: este un recif de coral vechi de 350 de milioane de am întors cu fundul în sus, şi aşa se face că şesul unduitor, altfel plăcut, întins pe 130 km2, este presărat cu bucăţi mai mici sau mai mari de calcar plin de fosile marine.

Imaginaţia te va trimite imediat Ia colţii unui dragon, dar pentru japonezi pietrele seamănă mai degrabă cu nişte oi care pasc. Dar nici o nepotrivire culturală nu mai intervine când e vorba de mult mai spectaculoasele comori subterane ale regiunii, iar dintre ele nimic nu egalează Akiyoshi-do, cea mai mare dintre cele 420 de peşteri, veche de 300 000 de ani.

În Akiyoshi-do se intră printr-o crăpătură înaltă şi îngustă din stâncă, la poalele unui platou pe unde râul iese din carst. După câţiva paşi pe lângă apa care bubuie în strâmtoarea de piatră, coridorul se lărgeşte la 100 m, iar plafonul dispare sus, încât nici lumina nu mai ajunge la el. La capătul opus al acestei supercatedrale, drumul urcă de la râu şi coteşte prin spatele uneia dintre cele mai spectaculoase speleoteme din peştera lungă de 10 km.

Koganebashira (Stâlpul de Aur) este o stalagmită de 15 m înălţime care seamănă cu o cascadă lată de 4 m, având toată suprafaţa ridată de cute delicate de aur, îngheţate în timp. Hyakumaizara (O Sută de Bazine de Calcar) seamănă cu un drum al uriaşilor alcătuit din gigante petale de crin aşezate în straturi de-a lungul şi de-a latul acelui colţ de peşteră.

Sunt 500 de asemenea petale, unele cu diametru de peste 4 m. Kurage-no-takinobori (Înălţarea Cascadei Meduzei) arată ca o floare verde de calcar pe latura unei stalactite verticale – şi seamănă cu o meduză alpinistă.

Sunt o mulţime de alte lucruri uimitoare în Akyoshi-do, dar nu se vizitează decât 1,7 km din sistemul peşterii. Încearcă să ajungi aici în cursul săptămânii, când e mai puţin aglomerat sau când nu e programată vreo excursie şcolară: dramatismul imensităţii şi culorilor este mult mai impresionant cu peştera goală.

CE ESTE

Cea mai mare peşteră din Japonia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu autobuzul (1 oră) din gara de Shinkansen (tren rapid), în Yamaguchi.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând (temperatura din peşteră este constantă – 17°C).

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Shuho, la 14 km.

NU RATA

Sala de observare a caretului din Muzeul de Ştiinţă Akyioshidai – are formă circulară, ca să ofere o perspectivă panoramică asupra peisajului.

 

TREBUIE SĂ ŞTII

Peştera e deschisă zilnic între 8 30-16.30.