peninsula-kamceatka

Peninsula Kamceatka

Peninsulă sălbatică ce iese din partea continentală a Orientului îndepărtat al Rusiei, între Marea Ohotsk şi Marea Bering, Kamceatka este un paradis pentru naturalişti, un bastion cultural pentru populaţiile itelmen, koriak, even şi ciukci, dar şi cea mai activă regiune vulcanică de pe planetă.

Nu mai puţin de 27% din suprafaţa peninsulei (3,7 milioane de hectare) este ocupată de şase rezervaţii naturale legate între ele şi în care vei avea cea mai cuprinzătoare perspectivă asupra diversităţii vulcanice. În nordul Rezervaţiei Kliucevski vei vedea cum s-a născut lumea.

Este o lume de foc şi gheaţă, unde vei asista la curgerea lavei incandescente pe gheţari, iar peisajul selenar este mai tânăr decât mulţi dintre vizitatori. Pe măsură ce înaintezi spre sud, sunt mai puţini vulcani activi, dar mai multe gheizere şi izvoare termale care îşi susură apele roşii sau turcoaz. Aceste locuri sunt martore la evoluţia ecosistemului vulcanic de câteva milioane de ani.

Parcul Nalîcevo este un microcosmos în care s-au adunat toată splendoarea şi abundenţa naturală a Kamceatkăi, şi are avantajul de a fi relativ aproape de capitala regiunii, Petropavlovsk-Kamceatski. Şi mai frumoasă este Rezervaţia Kronotski, în centrul peninsulei, care îl va uimi şi pe cel mai experimentat călător.

Printre conurile fumegânde şi lacurile albastre din cratere adânci se află Valea Gheizerelor, gropile cu noroi bolborositor ale vulcanului Burlianski şi caldera Uzon, unde o mulţime de urşi bruni de Kamceatka adună liniştiţi fructe şi pescuiesc somoni.

La Kronotski vei vedea şi cascade care îşi prăvălesc apele calde peste stâncile de bazalt ale coastei Pacificului, bancuri imense de somoni care înoată în râuri, jumătate din populaţia mondială de vulturi de mare Steller şi o mare diversitate de păsări şi mamifere marine şi terestre.

În rezervaţii nu se poate intra cu maşina; aşa că nu există variante simple dacă întâlneşti cu unul sau probabil mai mulţi urşi bruni. Aici trăiesc 10 000 de exemplare şi e recomandabil să ştii cum să te porţi pe teritoriul lor.

CE ESTE

Cea mai activă regiune vulcanică din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Petropavlovsk-Kamceatski şi apoi cu maşina sau cu elicopterul.

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Petropavlovsk-Kamceatski este centrul pentru toate cele şase rezervaţii.

NU RATA

Adunarea urşilor la venirea autumnală a somonilor, în rezervaţia Kronotski.

TREBUIE SĂ ŞTII

Chiar şi un urs gras poate să fugă cu 56 km/h.