parcul-naţional-yala-langur-cenusiu

Parcul Naţional Yala

Parcul Naţional Yala, cunoscut şi ca Ruhunu, în sud-estul Sri Lanka, este cel mai vizitat parc din ţară şi locul cel mai bun în care poţi să vezi animale mari. Relieful este în general plat, cu ridicături stâncoase de până la 245 m ivite pe neaşteptate.

Râul Menik Ganga şi patru alte râuri sezoniere poartă apele musonice, dar sunt şi bazine de piatră şi ochiuri de apă naturale, esenţiale pentru animale. În sud-estul parcului sunt mici petice de pădure riverană, mangrove, plaje curate, dune de nisip şi mare.

Câteva inscripţii găsite în regiune datează din secolul al II-lea î.Hr., dar după secolul al X-lea d.Hr. nu s-a mai găsit nimic. Se pare că populaţia a părăsit locurile cam prin perioada aceea, lăsând pădurea secundară matură de acum să le acopere urmele. Mare parte din zonă e alcătuită din subarboret ţepos, unde vizitatorii au şanse mari să zărească animale.

Toate marile mamifere din Sri Lanka se găsesc aici – leopardul, ursul leneş, căprioara pestriţă, mistreţul, şacalul, bivolul şi crocodilul de mlaştină. E o mare diversitate de mamifere mici, de asemenea -manguste, languri (deasupra) şi maimuţe Toque. Parcul este renumit şi pentru păsări.

Peste 140 de specii au fost înregistrate aici, inclusiv specii endemice – cocoşul de Ceylon, omidarul şi rândunica -, dar şi păsări de apă – pasărea-rinocer, cocorul şi vulturul. Totuşi, vedetele parcului sunt elefanţii şi păunii.

Împărţit în cinci sectoare, dintre care unul singur este deschis publicului, parcul a fost grav afectat de un tsunami în 2004, care a ucis angajaţi şi turişti depotrivă, inclusiv un grup de 22 de japonezi. Interesant este că nu au existat dovezi care să arate multe victime în rândul animalelor, ceea ce sugerează că acestea au presimţit apropierea dezastrului şi au plecat spre zone mai înalte.

CE ESTE

Cel mai popular parc naţional din Sri Lanka.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Hambantota.

CÂND SĂ TE DUCI

Februarie şi iunie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Tissamaharama, la 12 km.

NU RATA

Elefanţii sălbatici din Parcul Naţional Udawalawe.