parcul-naţional-ujong-kulong

Parcul Naţional Ujong Kulong

Rezervaţie naturală încă din anii 1920, Parcul Naţional Ujong Kulong ocupă circa 500 km2 în capătul de sud-vest al insulei Java, cea mai populată din Indonezia, unde se află şi capitala ţării, Jakarta. Parcul este situat pe o peninsulă şi include mai multe insule, precum şi celebrii vulcani Krakatau şi Anak Krakatau.

Krakatau (Krakatoa) a explodat în august 1883, după una dintre cele mai mari erupţii din lume. Zgomotul exploziei s-a auzit până in Queensland, Australia, la 4 000 km distanţă, iar valurile imense care au urmat au ajuns până în Franţa.

Anak Krakatau, „copilul lui Krakatau”, s-a ridicat din mijlocul mării în 1928. Este interesant pentru mai multe ramuri ale ştiinţei, nu doar pentru vulcanologi, întrucât oferă oportunitatea perfectă pentru studierea colonizării cu plante şi animale care au reuşit să ajungă aici de pe continent.

Cu circa 30 de ani în urmă, Ujong Kulong a primit statutul de parc naţional, ca recunoaştere a ecosistemului său unic în Java, în care o mare concentraţie de specii îşi găsesc habitate deosebit de variate – plaje de nisip, mlaştini, mangrove, ape de estuar puţin adânci, văi de râu, dealuri, şesuri şi păduri joase.

Aici se găsesc o mulţime de păsări – de la vulturul de mare asiatic de pe ţărmuri la rarisimul păun verde de pe râul Cigenter -, dar şi crocodilul de estuar. Sunt leoparzi, civete, pisici-pescar, vulpi zburătoare, ţestoase verzi, dar cel mai rar animal care se adăposteşte aici este rinocerul javaian – un rinocer cu un sigur corn care e posibil să nu se găsească decât aici şi care este ameninţat cu dispariţia.

CE ESTE

Un parc naţional în care se află faimoşii vulcani Krakatau şi Anak Krakatau.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina şi cu barca de la Jakarta sau Labuhan.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Labuhan, la 50 km.

NU RATA

Krakatau, Anak Krakatau.

TREBUIE SĂ ŞTII

Indonezia are mai mulţi vulcani activi decât oricare altă ţară.