parcul-naţional-shikotsu-toya

Parcul Naţional Shikotsu-Toya

Între Sapporo, cel mai mare oraş din Hokkaido, şi Muroran spre sud, până la golful Uchiura (Vulcan) de pe coasta Pacificului, Parcul Naţional Shikotsu-Toya protejează o mare diversitate de peisaje vulcanice.

Vulcani noroioşi bolborositori, lacuri de crater, fisuri aburinde, izvoare termale şi râuri sulfuroase contrastează cu pacea firească a văilor împădurite şi a izvoarelor de munte, cu versanţii înalţi de stâncă, ravenele pline de muşchi şi cascadele care stârnesc imaginaţia romantică a vizitatorului. Aici, minunile geologiei se combină cu un tablou panoramic plin de frumuseţe.

Parcul este uşor accesibil, dar adesea cam aglomerat. Chiar şi aşa, la numai o oră de mers cu autobuzul din Sapporo, la est de Yotei şi aproape de izvoarele saline de la Jozankei-onsen, poţi să te scalzi în solitudine silvestră la numeroasele cascade Shiraito-no-taki.

De aici, după ce treci peste pasul Nakayama, cu panoramele lui schimbătoare, ajungi la lacul Toya. Este un cerc aproape perfect cu apă albastră şi limpede ce contrastează uimitor cu verdele intens al pădurii de pe malurile lui, iar Oshima, insulă conică miniaturală, se află drept în mijlocul lui.

Malul de sud este dominat de craterul fumegos al muntelui Uso, unul dintre cei mai activi vulcani din Japonia, rudă a vecinului Showa-Shinzan care a erupt dintr-o câmpie plată în 1944-1945 şi a ajuns în prezent la 408 m. Mai puţin aglomerat decât Toya, lacul Shikotsu este o calderă şi mai frumoasă, adăpostită de stânci ameţitoare – dar relativa lor linişte contrastează puternic cu frenezia sulfuroasă a izvoarelor termale care înconjoară Noboribetsu, cea mai populară staţiune din Hokkaido, pe malul Pacificului.

Poţi face baie în peste 20 de tipuri de izvoare termale minerale, în sute de locuri, alimentate din Jigoku-dani (Valea Iadului), un cazan de aburi, fum şi coloane fierbinţi de gheizere care produc 10 000 t de apă fierbinte pe zi. Stând în apa caldă la marginea oceanului, sub ceruri infinite, ajungi să ignori şi aglomeraţia din jur, şi mirosul de sulf.

Între Sapporo, cel mai mare oraş din Hokkaido, şi Muroran, spre ce este o adevărată vitrină unde sunt adunate splendide peisaje create de continua activitate vulcanică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul/trenul/autobuzul până la Sapporo; apoi cu autobuzul/ maşina până în parc.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Sapporo (nord), Muroran (sud)

NU RATA

Manifestările vulcanice spectaculoase de la Jigoku-dani.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe lângă locaţia lui uimitoare, Noboribetsu este celebru şi pentru Orăşelul Minunilor Edo, un parc ce are ca temă perioada Edo şi în care se fac demonstraţii de lupte ninja.