parcul-naţional-sagarmatha

Parcul Naţional Sagarmatha

În sanscrită înseamnă „mama universului”. Sagarmatha este numele nepalez modern atât pentru muntele Everest în sine, cât şi pentru parcul din estul ţării care acoperă o suprafaţă de 1 148 km2 din regiunea ecologică himalayană.

Munţii dramatici din parc, gheţarii şi văile adânci sunt dominate de jumătatea de sud a Everestului, care se ridică la graniţa cu Tibetul şi formează cumpăna apelor dintre Asia Centrală şi Oceanul Indian. La înălţimea de 8 848 m, Sagarmatha este vârful lumii, silueta lui este celebră, încadrată de şase alţi munţi cu înălţimi de peste 6 000 m, înconjurat de defileuri şi de terenuri stâncoase care nu coboară sub 2 845 m.

La altitudini mai joase, păduri de ienupăr, mesteacăn şi brad argintiu alcătuiesc o vitrină primăvăratică şi musonică pentru splendidele flori colorate de rododendron, precum şi un habitat protector pentru 118 de specii de păsări, precum fazanul sângeriu sau stăncuţa alpină. Mamifere mari, precum cerbul moscat, tahrul himalayan, sunt comune aici, la fel şi şacalul, nevăstuica, jderul, langurul şi ursul negru.

Din când în când vine aici şi leopardul zăpezilor sau panda roşu. Existenţa lor este dovada că mediul alpin şi montan este relativ neatins, dar acum, ameninţat de dezvoltarea turismului, are nevoie de şi mai multă protecţie.

Cartierul general al parcului şi centrul turistic sunt în satul Namche Bazaar, un punct central al culturii sherpa, care predomină în estul Nepalului. Majoritatea vizitatorilor intră în parc pe aici (există şi o intrare din sud, chiar la nord de Mondzo, un cătun la o zi de mers pe jos de la aerodromul Lukla), iar din satul Namche nu trebuie să faci decât câţiva paşi ca să ai deja incredibila privelişte a munţilor: Lhotse, Nuptse, Cho-Oyu, Thamserku şi Amada-blam descliid orizontul către supremul Everest.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din lume, loc înscris în Patrimoniul Mondial

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Kathmandu până la Lukla (45 de minute), apoi două zile pe jos până la Namche, cu elicopterul până la Syangboche, cel mai înalt aerodrom din lume (la 1 oră de mers pe jos de la Namche).

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie, noiembrie, martie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Namche Bazaar

NU RATA

Gheţarul Khumbu şi cultura sherpa, în Syangboche

TREBUIE SĂ ŞTII

La peste 3 000 m trebuie mai întâi să te aclimatizezi, pentru a evita răul de înălţime.