parcul-naţional-râul-subteran-puerto-princesa

Parcul Naţional Râul Subteran Puerto Princesa

Parcul Naţional Puerto Princesa este situat în Munţii St. Paul, pe coasta de nord-vest a insulei Palawan, Peste 90% din parc are topografie carstică – creste ascuţite de calcar şi vârfuri rotunjite, adunate în jurul muntelui St. Paul.

Aceste dealuri sunt acoperite în mare parte cu luxuriante păduri tropicale, în care predomină speciile de esenţă tare şi în care trăiesc numeroase mamifere endemice. Pe coastă sunt mlaştini cu mangrove, iar în larg sunt recife de coral şi iarbă de mare unde a fost văzut ameninţatul dugong.

Punctul de atracţie al parcului este însă râul subteran. Acesta izvorăşte la circa 2 km sud-vest de muntele St. Paul, apoi coboară şerpuit vreo 8 km înainte de a se vărsa în mare, în zona golfului St. Paul.

Râul care este navigabil, mai este numit şi Peştera Sfântului Paul. Cu totul neobişnuit, el trece prin peşteri uriaşe, boltite, înalte de până la 60 m şi largi de 120 m, în care se găsesc o mulţime de speleoteme.

Râul este important şi datorită faptului că se varsă în mare, aducând apă dulce în apa sărată a ecosistemului. Sectorul din aval este sălciu şi mareic, alcătuind un habitat unic, iar pasajele largi şi încăperile subterane prin care trece sunt habitat pentru colonii apreciabile de drepnele şi opt specii de liliac.

Flora şi fauna din Palawan sunt mai degrabă înrudite cu cele din Borneo decât cu cele din restul Filipinelor, fiindcă insula a fost odinioară lipită de Asia; printre speciile endemice se numără bursucul puturos Palawan, porcul spinos Palawan, chiţcanul de copac Palawan.

În pădurea joasă trăiesc multe specii de păsări ameninţate cu dispariţia, dar şi specii endemice, precum cacaduul de Filipine şi păunul-fazan Palawan, deci locul este foarte atractiv pentru pasionaţii de păsări.

CE ESTE

Un parc naţional neatins, pe teritoriul căruia se găseşte cel mai lung râu subteran navigabil din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu barca.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-aprilie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Puerto Princesa, la 80 km.

NU RATA

Sanctuarul Calauit.

TREBUIE SĂ ŞTII

Parcul Naţional Puerto Princesa a fost înscris in Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999.