parcul-naţional-phong-nha-ke-bang

Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang

Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang este în centrul Vietnamului, în provincia Quang Binh. Este cea mai îngustă regiune a ţării, având Laosul în vest şi marea în est, la numai 42 km distanţă.

Este una dintre cele două mari regiuni calcaroase din lume şi cea mai veche din Asia.

Există un proiect în desfăşurare, susţinut de Vietnam şi Laos, pentru administrarea comună a rezervaţiilor naturale învecinate; dacă acest lucru s-ar concretiza, ar forma cea mai mare pădure de carst din Asia de Sud-Est.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2003, parcul păstrează un splendid sistem de peşteri, tuneluri, grote şi formaţiuni de calcar, dar şi cel mai lung râu subteran din lume. Peştera Phong Nha, principalul punct de atracţie al parcului, este poate cea mai spectaculoasă dintre toate peşterile explorate până acum şi are uimitoare speleoteme gigantice, cu nume romantice, precum Curtea Regală sau Buddha. Circuitul de vizitare cu barca te duce până la 1 500 m în interior. Până acum, specialiştii au cercetat 20 de peşteri, dar mai sunt sute încă neexplorate.

Regiunea este acoperită de pădure tropicală, în mare pai te primară, habitat pentru diverse specii de floră şi faună, inclusiv 13 specii endemice Vietnamului şi una endemică acestui loc. Primatele prosperă aici – cea mai mare populaţie de langur Hatinh şi negru, ambele ameninţate cu dispariţia, ca şi ursul-lună, antilopa de Sumatra, muntlacul gigant, şi recent descoperitul iepure vărgat.

În 2005, biologii vietnamezi au descoperit un nou gecko. Este un loc fantastic pentru cercetări biologice şi speologice.

CE ESTE

Cea mai veche regiune carstică importantă din Asia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau la începutul verii.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Dong Hoi, la 50 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Parcul este considerat o mare atracţie turistică, dar în prezent e dificil să-l vizitezi pe cont propriu.