parcul-naţional-lorentz

Parcul Naţional Lorentz

Parcul Naţional Lorentz este cel mai mare din Asia de Sud-Est.

Situat în provincia indoneziană Papua (în vestul Noii Guinee), este singura rezervaţie care are pe teritoriul ei o secţiune transversală neîntreruptă care cuprinde mediu marin tropical, terenuri umede joase şi munţi înalţi acoperiţi de zăpadă.

Noua Guinee se găseşte într-un ţinut diferit bio-geografic de restul Indoneziei – Oceania. Este şi cea mai bogată regiune din acest punct de vedere şi are cel mai mare nivel de endemism. Principalul lanţ muntos se află la marginea plăcilor tectonice pacifică şi australiană şi este unul dintre singurele trei locuri din lume unde mai există gheţari ecuatoriali. Puncak Java – 4 884 m – nu este doar cel mai înalt munte din Indonezia, ci şi cel mai înalt munte dintre Himalaya şi Anzi.

Întreaga regiune este acoperită cu pădure virgină, din care o mare parte nu a fost niciodată explorată şi cartografiată. De-a lungul mileniilor, o puzderie de râuri şi izvoare au săpat văi adânci pe munte şi la poalele acestuia, făcându-şi loc în drumul lor din sud înspre coastă, unde formează un vast teren umed în care sunt mangrove, mlaştini mareice şi mlaştini cu apă dulce.

Circa 80% din speciile de mamifere din Papua au fost înregistrate aici, dar şi 411 specii de păsări, inclusiv 20 de specii endemice. Fără îndoială, sunt mai multe, dar natura terenului nu îi ajută pe statisticieni.

Oamenii trăiesc aici de peste 25 000 de ani. Azi, pe teritoriul parcului sunt circa 6 300 de oameni din opt grupuri indigene, şi sunt poate vreo 50 de sate micuţe, unde se poate ajunge numai pe jos sau, ocazional, cu un avion care aterizează pe aerodromul misionarilor.

Locuitorii sunt vânători-culegători tradiţionali şi fac ceva agricultură de subzistenţă pe pantele abrupte ale muntelui. Succesul parcului depinde şi de sprijinul localnicilor, iar triburile trebuie să fie subiectul unei strategii pe termen lung.

CE ESTE

Singura zonă protejată din lume care are pe teritoriul ei toate formele de relief, de la munte cu gheţari la mare.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu barca până la Jayapura, apoi cu avionul.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Cei mai mulţi turişti îşi așază baza la Wamena, în valea Baliem, unde este şi un aerodrom.

TREBUIE SĂ ŞTII

Du-te într-o excursie organizată – este mult prea dificil să călătoreşti independent în Papua.