Parcul Naţional Komodo a fost înfiinţat în 1980 pentru protejarea străvechilor şopârle monitor (dragon de Komodo, deasupra) şi a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1991.
Cele trei insule sunt înconjurate de unul dintre cele mai bune medii marine din lume, cu recife de coral, înălţimi subacvatice, iarbă de mare şi mangrove în care trăiesc peste 1 000 de specii de peşti, 70 de specii de bureţi, 14 specii de balene, dar şi delfini, rechini, pisici de mare, dugongi şi ţestoase marine.
În recife sunt cel puţin 260 de specii de coral. Insulele devin o destinaţie din ce în ce mai căutată de scufundători.
Însă cea mai mare atracţie o reprezintă dragonii care trăiesc în pustiile ţinuturi vulcanice din insulele Sondele Mici indoneziene.
Ghizii excursiilor organizate îi duc pe turişti în locurile unde şopârlele sunt active dimineaţa sau după-amiaza târziu. În mijlocul zilei, pe arşiţă, acestea se îngroapă în nisipul răcoros din albiile râurilor.
Aceşti prădători preistorici pot ajunge şi la 3 m lungime. În ciuda impresiei greoaie pe care ţi-o fac picioarele lor butucănoase, pot alerga la fel de repede ca un câine, iar dacă au ocazia, pot mânca şi oameni, aşa că staţi cu ochii la urmele de labe şi de cozi de pe nisip când vizitaţi frumoasele plaje.
De asemenea, pot înota şi au fost văzuţi deplasându-se prin apă de la o insulă la alta.
CE ESTE
Un parc naţional înscris în Patrimoniul Mondial şi rezervaţie marină a biosferei.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la Labuanbajo din Bali, apoi cu barca.
CÂND SĂ TE DUCI
Aprilie-octombrie.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Labuanbajo, la 35 km.
TREBUIE SĂ ŞTII
Turiştii nu trebuie să poarte haine de culoare roşie.