parcul-naţional-khao-phra-thaeo

Parcul Naţional Khao Phra Thaeo

Parcul Naţional Khao Phra Thaeo este situat la circa 20 km nord de oraşul Phuket şi este o zonă compactă de dealuri şi văi bine împădurite, pe unde curge un râu care face două cascade splendide, Bang Pae şi Ton Sai.

Totuşi, importanţa lui este dată de existenţa centrului de reabilitare a gibonilor.

În trecut, gibonul cu mâini albe, sau larul, popula toată insula Phuket, iar coronamentul pădurii era plin de aceste mamifere atletice care se legănau pe crengi. Gibonul Iar este negru sau brun, cu faţa încadrată în blană albă.

În general mănâncă fructe, dar îşi poate suplimenta dieta cu frunze, insecte, nevertebrate şi ocazional cu câte o şopârlă. Gibonul este singura primată, în afară de om, care trăieşte în familii permanente, monogame. Comunică cu alte grupuri, urlând şi ţipând împreună, iar aceste „duete” se aud şi de la opt kilometri.

Gibonii sunt animale fermecătoare, fapt care i-a făcut să fie dezirabili ca animale de companie – cu rezultatul că acum au ajuns o specie ameninţată cu dispariţia, protejaţi prin lege în Thailanda. Centrul de reabilitare face o treabă foarte bună recuperând gibonii luaţi ca animale de companie, pe care şi acum îi poţi vedea ţinuţi în lanţuri prin pensiunile şi restaurantele din Phuket, îi reabilitează şi îi eliberează în sălbăticie.

Proiectul merită o vizită, dar să nu te aştepţi că o să te apropii de un gibon Iar – contactul cu oamenii este pe cât posibil redus în timpul procesului de reintegrare în natură.

CE ESTE

Un parc naţional unde se află un centru de reabilitare a gibonilor.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Phuket.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar Ideal ar fi în perioada noiembrie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Phuket, la 20 km.

NU RATA

Parcul Naţional Sirinath.