parcul-naţional-câmpiile-horton

Parcul Naţional Câmpiile Horton

Situat pe înălţimile centrale din Sri Lanka, Parcul Naţional Câmpiile Horton nu seamănă cu nici un alt parc naţional din ţară. Situat pe un platou la peste 2 000 m altitudine, este un peisaj de munţi domoli, acoperiţi cu pădure ceţoasă şi ierburi de savană alpină numite patannahs. Climatul ceţos, rece şi vântos a fost comparat cu cel din mlaştinile şi înălţimile Scoţiei.

Coronamentul arborilor ajunge la 20 m, dar sunt o mulţime de copaci noduroşi şi strâmbi, încurcaţi prin plante agăţătoare şi licheni târâtori. Aici cresc şi ferigi-copac uriaşe, rododendroni plini de culoare şi numeroase specii de orhidee splendide. Trei râuri majore izvorăsc din câmpii: Kelani, Walawe şi Mahawelli, cel mai lung.

Câmpiile Horton sunt habitat pentru o mare diversitate de animale: 24 de specii de mamifere, inclusiv unele endemice, precum lorisul subţire şi langurul cu faţă roşie. Găseşti pisici ruginii, pisici pestriţe, pisici-pescar, dar şi leoparzi, căprioare, elani, vidre şi 87 de specii de păsări, 14 endemice, motiv pentru care locul este popular printre iubitorii de păsări. Odinioară aici era ţara elefanţilor, dar populaţia lor a fost decimată până la extincţie în secolul al XlX-lea, mai ales de coloniştii britanici.

În parc se găsesc şi munţii care se află pe locul al doilea şi al treilea ca înălţime din ţară, şi o cascadă de 20 m, cascada Baker, ale cărei ape cad şi se rostogolesc pe roca neagră a defileului de dedesubt. Vedeta este însă Capătul Lumii (deasupra) – un afloriment impresionant din capătul sudic, înalt de peste 1 000 m, de unde poţi vedea până departe, spre malul sudic, kilometri de plantaţii de ceai.

CE ESTE

Un parc naţional frumos, neobişnuit şi plin de farmec.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Nuwara Eliya sau Talawakale.

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-martie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Nuwara Eliya, la 48 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pentru privelişti deosebite, vizitează parcul dis-de-dimineaţă, înainte să se lase, inevitabil, norii.