parcul-naţional-akan

Parcul Naţional Akan

În estul insulei Hokkaido, o pădure deasă, primitivă, acoperă un lung lanţ muntos, cu vârfuri vulcanice, cratere, hornuri şi izvoare termale; aici se află trei dintre cele mai încântătoare lacuri din Japonia.

Mai ales toamna, când roşul şi auriul pădurii subarctice încadrează strălucitoarele ape albastre şi verzi, Parcul Naţional Akan capătă o aură romantică, adăugându-se la frumuseţea naturală a vulcanologiei somnolente.

Lacul Akan profită din plin de fundalul magnific făcut de Meakan şi Oakan, cei doi vulcani din sudul şi estul său, ale căror reflecţii în oglinda apei sunt înţepate de nenumăratele insuliţe care adesea par verzi. Culoarea vine de la marimo, o specie rară de algă care creşte în nişte superbe biluţe de culoarea mărului verde.

Dacă este lăsată neatinsă mai multe secole, marimo poate să ajungă la dimensiunile unei mingi de fotbal, iar la Centrul de Expoziţie Marimo, de pe insula Churui-shima, vizavi de micul oraş Akankohan, există o cameră de vizitare subacvatică unde poţi să vezi asemenea mingi de marimo – unele vechi de câteva sute de ani – ridicându-se la suprafaţă.

Lacul Kussharo, la 50 km de Akan, este cel mai mare. Splendoarea calderei în care se află se vede cel mai bine din pasul Bihoro, pe partea de nord, de unde poţi vedea şi insula împădurită Tomoshiri. Pe partea de sud sunt izvoarele termale subterane de la Wakoto-onsen, care încălzesc lacul şi fac să prospere oraşul-staţiune.

Onsen şi Rotenburo (băi termale acoperite sau în aer liber) există pe toate malurile lacurilor şi unele au privelişti fabuloase. În plus, cele mai multe pot fi folosite fără restricţii, aşa că nici măcar nu ai nevoie de costum de baie.

Iozan (Muntele de Sulf) este un vulcan activ care separă Kussharo de lacul Masshu, considerat cel mai frumos din Japonia. Malurile înalte de rocă ajung până la 200 m, în spatele cărora se înghesuie păduri de un verde intens, şi nu fac decât să amplifice extraordinarul albastru de cobalt al lacului din crater. Culoarea apei este la fel de faimoasă ca şi ceaţa de care este adesea învăluit; dar într-o zi senină poţi să vezi în adâncurile lui până la 40 m.

CE ESTE

Un parc naţional faimos pentru frumuseţea lui, pentru izvoare termale şi pentru vulcani.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Abashiri (nord-est), Bihoro (nord-vest) sau Kushiro (sud).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Akankohan (sud-vest) şi Kawayu (nord-est), ambele în interiorul parcului.

NU RATA

Rotenburo şi bokke (bazine cu vulcani noroioşi în aer liber) cu acces gratuit în peninsula Wakoto, lacul Kussharo.

TREBUIE SĂ ŞTII

Japonia a declarat marimo Monument Naţional Natural Special. Durează 200 de ani ca o plantă să ajungă la dimensiunea unei mingi de baseball.