pădurea-tropicală-străveche-khao-sok

Pădurea tropicală străveche Khao Sok

Parcul Naţional Khao Sok este situat în sudul peninsulei Thailanda cam la jumătatea distanţei dintre cele două coaste, în provincia Surat Thani. Crestele calcaroase sunt acoperite în mare parte de pădure tropicală umedă primordială, poate cea mai veche din lume – 180 de milioane de ani.

Pădurea de aici seamănă mai mult cu cea din Malaysia decât cu cea din nordul Thailandei, fiind mai înaltă, mai densă, mai întunecată şi mai umedă. Este cea mai umedă regiune din ţară – primeşte ploi musonice anual de până la 3,5 m, atât dinspre Marea Andaman, din vest, cât şi din Golful Thailandei, din est.

Habitat pentru o mare varietate de specii de floră şi faună, poate cel mai renumită este datorită florii rare şi ciudate numită Rafflesia Kerrii. Este a doua floare ca mărime din lume, cu un diametru de aproape 1 m. Floarea e brună-roşiatică, nu foarte atractivă şi emană un miros de-a dreptul neplăcut, cu care îşi atrage polenizatorii.

În 1980, pe teritoriul parcului s-a construit barajul Rachabrapha, iar rezultatul a fost că lacul Chao Lam a înghiţit cu totul mai multe sate. Deşi oamenii au fost strămutaţi, animalele au suferit foarte mult. În 2001, graniţele parcului s-au extins, iar acum numărul animalelor este în creştere.

Lacul arată ca într-o carte poştală, cu insule de carst şi stânci înalte de calcar care îi înconjoară malurile şi care se reflectă în apa de smarald. Pădurile adânci sunt habitat pentru tapiri, leoparzi pătaţi, cerbi lătrători, urşi-lună malaezieni şi multe alte animale. Adesea poţi vedea macaci şi giboni, iar zona este bogată în păsări, inclusiv păsări-rinocer care pot fi văzute zburând în felul lor greoi, în căutarea hranei.

CE ESTE

Una dintre cele mai vechi păduri tropicale de pe planetă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

De la sfârşitul lui decembrie până la începutul lui februarie – e cea mai uscată perioadă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Khuraburi, la 65 km; este şi un sat turistic în interiorul parcului.

NU RATA

Lacul Chao Lam; Ko Chang; Ko Similan.