pădurea-shirakami-sanchi

Pădurea Shirakami-Sanchi

Munţii Shirakami traversează graniţa dintre Aomori şi Akita, două prefecturi aflate pe marginea estică a insulei Honshu, cea mai mare din Japonia. La numai 15 km de Marea Interioară, aceştia se ridică drept, într-un adevărat labirint de dealuri abrupte de granit, cu vârfuri de peste 1 000 m şi cu sute de văi adânci, intersectate, ai căror pereţi au o înclinaţie de peste 30 de grade.

Neatinşi de glaciaţiune, izolaţi şi, mai mult de atât, protejaţi de ameninţarea agriculturii sau a defrişărilor tocmai prin asprimea lor, Munţii Shirakami găzduiesc cea mai mare pădure de fag (Seibold) de pe tot cuprinsul Japoniei şi singura rămasă neatinsă de om de la naşterea ei, care a avut loc cu 8 000 de ani în urmă.

Se întinde pe colosala suprafaţă de 130 000 ha, cu defileuri abrupte, tăiate de mii de torenţi şi cascade care se amestecă printre copacii grandioşi – fagi, stejari şi sorb – sau, mai jos, printre magnolii, bambus şi încă 500 de specii de plante, inclusiv numeroase orhidee. Dar mijlocul pădurii, o suprafaţă de 10 139 ha, nu are vreun traseu sau vreo cărare şi ai nevoie de autorizaţie ca să pătrunzi acolo.

Nucleul acestei păduri virgine este casă pentru ursul negru, antilocapra asiatică, macacul japonez, acvila aurie, ciocănitoarea neagră (atât de rară şi atât de preţuită, încât a fost declarată monument naţional).

Împreună cu multe alte specii la fel de rare de floră şi faună, ele reprezintă un succes cu semnificaţie culturală pentru japonezi, pentru că ele şi pădurea Shirakami-Sanchi arată cum a fost Japonia înainte ca pădurile de fag care acopereau aproape toată insula să fie distruse cu circa şaptezeci de ani în urmă, fără vreun motiv întemeiat sau un adevărat beneficiu.

Poţi să-ţi dai seama de ce este Shirakami atât de venerată pentru frumuseţea naturală vizitând cascada Anmon-no-taki, defileul Dairakyo sau cele 33 de lacuri şi mlaştini Ju-ni-ko, cu bijuteria lor, iazul cu ape de cobalt Ao-ike, din mijlocul pădurii dese de fag.

CE ESTE

O rezervaţie forestieră care are în mijlocul ei un ecosistem înscris în Patrimoniul Mondial – o pădure virgină de fagi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu Shinkansen (trenul rapid) până la Akita, apoi cu JR Gono-sen (trenul local) prin Higashinoshiro până la Sirakamidake-tozanguchi.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-octombrie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Noshiro (sud – prefectura Akita); Hirosaki (nord – prefectura Aomori).

NU RATA

Prezentările extrem de inspirate de la centrul turistic Shirakami-Sanchi, aproape de gară.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vânătoarea, strict limitată, de urs negru în afara centrului rezervaţiei încă se mai practică, cu tehnici şi ceremonii speciale, de un grup de elită de şamani/înţelepţi locali, numiţi matagi.