munţii-sihote-alin

Munţii Sihote-Alin

Secţiunea centrală a lanţului muntos Sihote-Alin arată ca un ocean de pădure deasă, aşezat între râul Ussuri şi coasta estică extremă a Rusiei de la Marea Japoniei. Munţi după munţi, înalţi de peste 1 500 m, se întind cât vezi cu ochii, separaţi numai de fisuri şi canioane săpate de râurile torenţiale. Este o pustietate imensă, aproape deloc atinsă de oameni, un sanctuar pentru cea mai mare şi mai rară felină din lume, tigrul siberian.

Rezervaţia, înscrisă în Patrimoniul Mondial, care protejează această creatură magnifică a fost întemeiată aici, unde taigaua se întâlneşte cu subtropicele, astfel încât speciile din sud, precum tigrul de Amur şi ursul himalayan, să trăiască la un loc cu speciile din nord, precum ursul brun, râsul sau hermina. De fapt, există din belşug aici specii duale – de mamifere, insecte, plante şi păsări în care sunt incluse şi cele mai rare dintre ele.

Flora şi fauna distinctive pentru fiecare nivel, fie el tundră arctică la înălţimi, păduri de conifere şi foioase, văi pline de flori în care tigrii îşi hărţuiesc prada favorită, cerbul manciurian, sau chiar fâşia îngustă de coastă unde sunt numai stânci şi estuare puţin adânci, nu au egal în Rusia şi în vreo altă parte a lumii ca varietate şi raritate. Numai una dintre regiunile deosebite este zona Mutta, în apropiere de satul Arhipovka, regiunea Primorie, districtul Ciuguevski.

Este o mlaştină înaltă, plină de culoare şi sunet date de păsările de o extraordinară varietate: arctice, temperate şi subtropicale.

În ciuda izolării sale, rezervaţia Sihote-Alin este accesibilă pentru braconieri şi tăietori ilegali de lemne, la fel ca pentru turişti ecologişti fără reproş. Numai aceştia pot salva tigrul de Amur în ultima sa redută, sprijinind proiectul ca rezervaţia să-şi dubleze suprafaţa prezentă de 401 428 de hectare.

CE SUNT

Tărâmul tigrului de Amur (tigrul siberian).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu camioneta, avionul sau vaporul de la Vladivostok la Ternei

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-iulie, septembrie şi octombrie (august este cea mai umedă lună)

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Vladivostok, la 450 km.

NU RATA

Combinaţia unică de habitate aviare de la lacul Blagodantnoe

TREBUIE SĂ ŞTII

Raza de acţiune a unui tigru de Amur este de 600-1 000 km.