munţii-de-marmură

Munţii de Marmură

La vest de Da Nang, cu faţa spre Marea Chinei de Est, se află cinci munţi care par să fi răsărit împreună din câmpia din jur. Aceştia sunt Munţii de Marmură, alcătuiţi de fapt din marmură şi calcar, străbătuţi de pasaje, tuneluri şi grote.

Numele lor vietnamez – Ngu Hanh Son – înseamnă „munţii celor cinci elemente”, şi fiecare e numit după unul dintre acestea: apă, foc, pământ, metal şi lemn.

Zona este cunoscută pentru sculptura tradiţională în piatră – în satul Dong Hai, din apropiere, cele 600 de familii îşi câştigă existenţa sculptând statui, bijuterii şi alte obiecte, de exemplu piese de şah. Fiecare munte are o nuanţă diferită de marmură – roz, albă, brună -, dar excavarea rocii a fost interzisă.

Azi meşteşugarii locali lucrează cu materiale extrase din alte părţi, iar copiii lor se oferă ca ghizi pentru vizitatori, cu speranţa că efortul lor va fi răsplătit de turist cumpărând de la el un suvenir.

Thuy Son (apă) este cel mai înalt munte, iar pe versanţii lui au fost săpate trepte care duc la pagoda Tham Thia şi peştera Huyen Khong. În timpul Războiului din Vietnam, multe peşteri au fost folosite de soldaţii Viet Cong şi tot aici au avut loc şi lupte, cum se vede după găurile de gloanţe din pereţi. Una dintre găurile din plafonul peşterii Huyen Khong este făcută de o bombă.

Iniţial, pagoda era închinată atât lui Buddha, cât şi unor zeităţi hinduse, dar acum se venerează aici zeităţi cham. Multe dintre peşterile din munţi sunt locuri de venerare: trebuie să vezi încăperile înalte, ca nişte catedrale, pline de fumul albastru şi parfumat de tămâie, în care se găsesc nişte statui foarte frumoase care îi înfăţişează pe Buddha sau pe păzitorii templelor.

CE SUNT

Cinci munţi de calcar şi marmură cu altare construite în peşteri.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Da Nang.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau la începutul verii.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Da Nang, la 12 km.

NU RATA

Priveliştea de pe vârful muntelui Thuy Son.