Sălbatic şi maiestuos, lanţul muntos Altai marchează joncţiunea dintre Asia Centrală şi Siberia, dintre Rusia, China, Mongolia şi Kazahstan. Este inima celei mai vechi culturi din Rusia; dar pietrele şi siturile sacre care au mai rămas în picioare, lăsate de oamenii din Altai şi de sciţi, au fost năpădite toate de uitare.
Suprafeţe colosale au fost transformate în rezervaţii, pentru a proteja mozaicul de ecosisteme care contribuie la grandoarea şi diversitatea regiunii. Doar una dintre ele, Rezervaţia Naturală Altaiski, are o suprafaţă de 881 200 de hectare, în care sunt incluse toate variantele de stepă, taiga, pajişti alpine, păduri înalte, lacuri glaciare, tundră montană şi munţi acoperiţi de zăpadă, şi la fiecare dintre aceste niveluri găsim cea mai mare diversitate de floră şi faună specifice, unele dintre ele foarte rare.
Rezervaţia Altaiski are pe teritoriul său şi „bijuteria vestului siberian”, lacul Teletskoe. Are 78 km lungime – o panglică albastră de numai 5 km lăţime ce se strecoară ca un şarpe printre munţii stâncoşi şi pădurile imperiale de cedru siberian.
Alimentată de 70 de râuri şi de 150 de cascade de zăpadă topită, apa lui de cristal este printre cele mai pure de pe Pământ; când cerul uriaş se reflectă în oglinda lui, ca şi vârfurile acoperite de zăpadă ale munţilor şi unduitoarele păduri verzi, este timpul să redefineşti frumuseţea.
Rezervaţia Katunski are o secţiune transversală din toate bogăţiile naturale din Altai. 148 de gheţari separaţi pe o suprafaţă de numai 80 km2 alimentează puternicul râu Katun, care curge la poalele muntelui Beluga, cel mai înalt din Siberia – 4 136 m.
La fiecare pas descoperi alte panorame cu creste stâncoase, păduri, lacuri şi pajişti înalte aşternute cu flori sălbatice; iar lacurile Multa, din apropiere, ce coboară de pe versanţi într-o serie de cascade de 30-70 m, sunt adăpostul preferat de urşi, ibecşi şi leoparzi ai zăpezilor. În cele din urmă, sălbaticul defileu Katun se deschide spre păşuni largi, printre munţi mai domoli, apoi se lărgeşte şi se uneşte cu alte râuri de munte ca să devină marele fluviu siberian Obi.
CE SUNT
O sălbăticie de munţi înalţi în sudul Siberiei.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu autobuzul de la Barnaul la Artîbaş (Altaiski) sau Tiungur (Katunski).
CÂND SĂ TE DUCI
Mai-august.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Gorno-Altaisk, la 500 km.
NU RATA
Lacul Teletskoe.
TREBUIE SĂ ŞTII
Leopardul zăpezilor nu rage.