munţii-daisetsuzan

Munţii Daisetsuzan

Numele lor înseamnă „marii munţi de zăpadă” şi li se mai spune şi „acoperişul lui Hokkaido”. Flancaţi de lanţurile montane Tokachi şi Shikaribetsu, Munţii Daisetsuzan formează centrul maiestuos al unui trio vulcanic din partea central-nordică a insulei Hokkaido, toţi fiind protejaţi in Parcul Naţional Daisetsuzan.

Fiecare grup este alcătuit din stratovulcani aşezaţi unul peste altul: când unul devine activ, formează un vârf, apoi se opreşte, după care apare un nou horn. Este un peisaj viu, caro evoluează în ritmul lent de un milion de ani în urmă. Solul vulcanic plin de minerale face ca şi la altitudini atât de mari să crească o vegetaţie alpină extrem de variată, iar aluviunile fertile din valea de dedesubt sprijină numeroase sate dc munte.

Masivul Daisetsuzan este simbolul splendorii acestei zone stâncoase. Cel mai înalt munte din Japonia, Asahi (2 290 m), tronează deasupra înaltului platou Tomuraushi, acolo unde râuri de cristal au săpat în piatră defileuri printre pajişti şi păşuni alpine.

Unul dintre cele mai frumoase este Sounkyo, lung de 24 km şi aflat la numai 50 km de al doilea oraş ca importanţă din Hokkaido, Asahikawa. Pereţii lui de stâncă ajung la 150 m, acoperiţi din loc în loc de cascade splendide (Ryusei-no-taki, Ginga-no-taki).

Pe la jumătatea defileului, din staţiunea Sounkyo-onsen, mai multe teleferice şi telescaune te urcă pe munte până la peste 1 300 m, ca să vezi senzaţionala panoramă cu păduri, lacuri, defileuri, versanţi de stâncă şi, peste tot., firişoarele subţiri de aburi ridicaţi din nenumărate hornuri şi izvoare termale.

O asemenea frumuseţe este populară în fiecare sezon. Munţii Daisersuzan oferă locul cel mai bun din Japonia pentru sporturi de iarnă (iar experţii spun că aici este cea mai bună zăpadă de schiat); nenumăratele activităţi pe care le poţi face aici vara, dar şi in liniştea aurie a toamnei – plimbări, drumeţii, expediţii, escalade atrag mulţimi de turişti. Dar nu e greu să găseşti un colţişor singuratic în natura magnifică, unde cea mai mare populaţie este cea de urşi bruni.

CE SUNT

Cel mai înalt, mal frumos şi mai stâncos grup de munţi vulcanici din Japonia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul/trenul/autobuzui/maşina până la Asahikawa, prin Sapporo; apoi autobuzul/maşina pânâ la Asahidake-onsen

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Asahikawa, la 30 km.

NU RATA

Cascada Hagoromo („mantia de pene”), înaltă de 250 m, înconjurată de pereţii verticali de piatră ai defileului Tenninkyo

TREBUIE SĂ ŞTII

Fii foarte atent la urşii bruni, când ieşi în natură.