munţii-bukit-barisan-din-sumatra

Munţii Bukit Barisan din Sumatra

Bukit Barisan este un lanţ muntos care se întinde pe aproape toată lungimea coastei de vest a insulei Sumatra, de la Aceh, în nord, până la Lampung, în sud, coloana vertebrală a acestei uriaşe insule. Aici se află trei parcuri naţionale, cunoscute colectiv sub denumirea Pădurea Tropicală de Patrimoniu Sumatra, care a primit acest statut în 2004 de la UNESCO.

Cu circa 70 de milioane de ani în urmă, când coliziunea plăcilor tectonice a ridicat Himalaya, şi Munţii Barisan au fost forţaţi să se ridice pe coasta de vest a insulei. Aici ei se întâlnesc frecvent cu ţărmul, în timp ce în partea estică a lanţului muntos sunt şi dealuri joase, câmpii şi mlaştini.

Terenul este alcătuit în general din vulcani dens împăduriţi, mulţi încă activi, printre care se află şi cel mai înalt vulcan activ din Indonezia, muntele Kerinci – 3 800 m.

Aceşti munţi fabuloşi sunt bogaţi în habitate. Şapte râuri mari şi o mulţime de izvoare pornesc de pe versanţii lor; există lacuri extraordinare – lacul Toba, lacul de crater Kelimutu (deasupra) şi lacul Gunung Tujuh, la cea mai mare altitudine din Asia de Sud-Est -, cascade uimitoare, izvoare termale, fumarole aburinde şi sisteme complexe de peşteri.

Bukit Barisan protejează peste 10 000 de specii de plante, peste 200 de specii de mamifere, dintre care 22 sunt asiatice şi nu se mai găsesc în alt loc din Indonezia, iar 15 se găsesc doar în Indonezia. Mai sunt şi 600 de specii de păsări, inclusiv 21 endemice.

Aici trăiesc urangutanul şi elefantul asiatic, iar pentru vulnerabilii tigri şi rinoceri de Sumatra este ultimul refugiu.

Tăierile ilegale, defrişările pentru teren arabil şi braconajul ameninţă viaţa sălbatică de aici – peste 6,5 milioane de hectare de pădure s-au pierdut doar în ultimii ani. Pierderea habitatului înseamnă şi pierderea prăzii pentru animalele mari sau a vegetaţiei pentru erbivore precum rinocerul. Protecţia UNESCO este esenţială pentru păstrarea munţilor pentru generaţiile viitoare.

CE SUNT

Un lanţ muntos dens împădurit, care acoperă toată partea de vest a Sumatrei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul până la Medan sau cu avionul până la Padang, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie, la nord de ecuator; mai-august, la sud de ecuator.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Prin munţi şi pe coastă sunt o mulţime de sate şi oraşe.

NU RATA

Lacul Toba, Bukittinggi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Un tsunami din 2004 a afectat grav coasta de nord-vest a Sumatrei. La fel a făcut şi cutremurul din 2007.