muntele-wuyi

Muntele Wuyi

Muntele Wuyi, în provincia Fujian, este cea mai importantă arie de conservare a biodiversităţii, a frumuseţii riverane şi a semnificaţiei arheologice din sud-estul Chinei. Relieful s-a format în urma activităţii vulcanice şi a eroziunii produse de ploi şi de râul Nouă Panglici, care curge limpede şi adânc printr-un defileu prăpăstios flancat de stânci netede şi înalte.

În acest peisaj cu dealuri şi defileuri există un număr considerabil de temple şi mănăstiri străvechi şi, cu toate că multe dintre ele zac acum în ruine, tabloul întruchipează perfect imaginea clasică a Chinei.

Muntele Wuyi a fost protejat de douăsprezece secole încoace şi este leagănul neoconfucianismului, o doctrină care a influenţat Orientul îndepărtat sute de ani. în secolul I î.Hr., suveranii din dinastia Han au construit un oraş mare, înconjurat de ziduri, la Chengcun, iar acesta, ca şi alte multe situri din zonă, au o importanţă istorică deosebită.

Aici se găseşte şi una dintre cele mai fascinante păduri subtropicale din lume. Vegetaţia este împărţită în 11 categorii, cele mai comune fiind coniferele şi foioasele, după cum tot aici există şi o mare varietate de faună, inclusiv specii ameninţate cu dispariţia, precum tigrul chinezesc de sud, leopardul pătat sau antilocapra continentală.

Există trei specii endemice în aceşti munţi, inclusiv şarpele de bambus (intr-adevăr şarpele naţional), 73 de specii de reptile, iar în restaurantele şi farmaciile locale ai ocazia să vezi şerpi conservaţi, ca decor.

Este o zonă de o frumuseţe ieşită din comun. Alunecă pe o plută în canionul Wuyi, priveşte şirul nesfârşit de copaci care îmbracă munţii, stai liniştit şi bea o ceaşcă de ceai delicios şi meditează la minunile planetei noastre.

CE ESTE

Un loc fabulos, de o extraordinară biodiversitate şi o mare importanţă arheologică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din oricare mare oraş al Chinei sau cu trenul de la Fuzhou sau Xiamen.

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-martie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Wuyishan, la 5 km.

NU RATA

Străvechile clădiri Xiamei, unde comercianţii de ceai, oficialii şi cărturarii confucianişti au construit case impresionante în timpul dinastiilor Ming şi Qing.

TREBUIE SĂ ŞTII

Rezervaţia Naturală Muntele Wuyi este locul în care se cultivă în mod tradiţional ceaiul, locul de origine pentru Lapsang Souchong şi faimosul Da Hong Pao.