muntele-kangchenjunga

Muntele Kangchenjunga

Cu unul dintre cele cinci vârfuri având 8 586 m, Kangchenjunga este al treilea munte din lume ca înălţime. Traversează granița estică dintre Nepal şi Sikkim, regiune autonomă din India este celebru pentru frumuseţea lui dramatică şi temut pentru puterea lui periculoasă pentru oamenii care trăiesc la poalele sale.

Muntele este venerat de sikkimezi ca o zeitate, portretizată de obicei cu faţă roşie şi furioasă şi încoronată cu cinci cranii, reprezentând cele cinci vârfuri de peste 8 000 m ale muntelui. Conotaţia religioasă este atât de puternică, încât alpiniştii experimentaţi refuză să lezeze sensibilităţile sikkimezilor şi îşi opresc ascensiunea la câţiva metri de vârful propriu-zis.

În ciuda vremii înfricoşătoare – avalanşe de gheaţă nimicitoare, grindină, inundaţii fulgerătoare şi viscole neaşteptate – muntele oferă cel mai bun acces dintre toate celelalte vârfuri ale Himalayei către flora şi fauna de aici.

La numai 74 km zboară vulturii, dar deasupra plantaţiilor subtropicale de ceai Darjeeling este un întreg univers. Contrastul dintre zonele joase, luxuriante, fâşia de pajişti alpine şi înălţimile ameninţătoare de gheaţă, cu Everestul în fundal, nu ar putea fi mai mare.

Cel mai bine e să vii la Kangchenjunga şi Himalaya din Nepal. Poţi să vii pe jos (pe un traseu cu grade diferite de dificultate) de la micul aerodrom de la Taplejung până la tabăra de campare aşezată pe versantul sudic, la Ramche.

În afară de imaginea magnifică a muntelui, vei mai vedea în drumul tău râuri care curg în cascade prin păduri virgine, gheţari scârţâitori şi sate tradiţionale, şi, deşi nu vei vedea poate prea mulţi oameni, o să poţi admira o mulţime de păsări exotice şi animale care se găsesc doar în Himalaya. Urcuşul pe Kangchenjunga este renumit pentru dificultate şi ai nevoie de autorizaţie – din Nepal sau din Sikkim. Chiar şi pentru drumeţiile prin regiune ar fi bine să te alături unui grup cu ghid.

CE ESTE

Al treilea munte ca înălţime din lume

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Kathmandu la Taplejung.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Taplejung.

NU RATA

Gheţarii din Ramche.

TREBUIE SĂ ŞTII

Când faci cerere de viză pentru India, solicită şi autorizaţie pentru Sikkim. Trebuie să precizezi unde anume în Sikkim vrei să te duci: anumite zone sunt absolut interzise turiştilor.