muntele-fuji

Muntele Fuji

Conul perfect al muntelui Fuji tronează deasupra oraşului Fuji-Yoshida, la circa 100 km vest de Tokyo, de unde se poate vedea în zilele senine. Cel mai maiestuos arată atunci când este acoperit de zăpadă, iarna – este cel mai venerat munte din Japonia, o ţară în care oamenii glorifică frumuseţea naturii.

Un stratovulcan activ care a erupt ultima oară în 1707, Fuji este recunoscut imediat de toată lumea din pânzele pictate de maestrul japonez Hokusai. La 3 776 m, este cel mai înalt munte din Japonia.

E o tradiţie să urci până în vârful muntelui şi eventual să înconjori şi craterul. Excursia completă, de la Fuji-Yoshida până în vârf, durează până la douăsprezece ore, aşa că mulţi oameni preferă să ia autobuzul o parte din drum şi să urce de acolo. Traseele sunt împărţite în şaptesprezece secţiuni sau staţii, iar autobuzele urcă până la a cincea staţie.

De la a cincea staţie sunt patru trasee majore, iar de la poalele muntelui sunt patru. Practic e ilegal să urci pe munte iarna fără avizul poliţiei. Vârful de sezon este iulie—august, când multă lume face ascensiunea noaptea, ca să ajungă dimineaţa în vârf, pentru a vedea soarele răsărind peste frumoasele locuri care înconjoară muntele, De jos, torţele lor marchează un traseu portocaliu de lumină pe versantul muntelui.

Pentru vizitatorii care nu doresc să urce pe munte, cele mai bune privelişti pot fi admirate de pe malurile lacurilor care îl înconjoară – Kawaguchi, Sai, Motosu, Shoji, Ashi şi Yamanaka -, dar cei care au energia să urce nu vor regreta.

CE ESTE

Cel mai înalt şi mai venerat munte din Japonia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Tokyo.

CÂND SĂ TE DUCI

Sezonul de vârf este în Iulie şi august, când e foarte aglomerat, dar este singura perioadă când refugiile sunt sigur deschise şi autobuzele circulă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Fuji-Yoshida, la 10 km.

NU RATA

Răsăritul.

TREBUIE SĂ ŞTII

În vârf poate fi foarte frig.